Viete, ktorý je najstarší petržalský kostol a poznáte jeho príbeh?

14.9.2019
Kostol povýšenia svätého Kríža

Zdroj: muop.bratislava.sk

Páčil sa vám článok?

Kostol Povýšenia svätého Kríža stojí dnes v obklopení 12-poschodových panelákov. Na Daliborovom námestí 1, neďaleko Gercenovej ulice, ho napriek tomu neprehliadnete. Stačí sa vybrať pešo od železničnej stanice smerom k Dunaju.

Dostavali ho v roku 1932 namiesto v ten istý rok asanovaného Kostola sv. Juraja, ktorý stál pri Pečnianskom resp. Kapitulskom ramene na bývalej Školskej ulici a súčasnej Viedenskej cesty. Podľa dochovaných písomných záznamov pochádzal zo 17. storočia a vysvätili ho v roku 1672. Dodnes sa nachádza v evidenčnom liste pamätihodností mesta Bratislavy, hoci už len v kategórii zaniknutých pamätihodností.

Zdroj: muop.bratislava.sk

​Predchodca - Kostol sv. Juraja - zo 17.storočia

Spomienky starých Prešporčanov sa viažu nielen k starému kostolíku, ale aj ku skutočnosti, že sa pri ňom nachádzalo jedno z ramien Dunaja, ktoré, keď v zime zamrzlo, tak sa na ňom dalo perfektne korčuľovať. Na niektorých starých záberoch je vidno aj koľajnice vedúce poza kostolík. Tie využívala povestná viedenská električka. Architektonicky dnes už neexistujúci kostol sv. Juraja trochu pripomínal Kostol sv. Mikuláša, ktorý je situovaný v podhradí, presnejšie v lokalite medzi Bratislavským hradom a Katedrálou sv. Martina.

Čo sa stalo s interiérom dnes už neexistujúceho petržalského kostolíka? Pri likvidácii sakrálnych stavieb býva zvykom, že sa ich zariadenie ponúkne iným farnostiam v okolí, takže nie je vylúčené, že nejaká hmotná pamiatka na tento kostolík niekde stále existuje. Možno práve v Kostole Povýšenia svätého Kríža, ktorý postavili namiesto asanovaného kostola sv. Juraja.

S potrebou výstavby nového kostola prišli samotní obyvatelia Petržalky, ktorí sa s prosbou o finančný príspevok obrátili aj na vtedajšie vedenie spoločnosti Baťa. Tento známy výrobca obuvi v roku 1931 postavil aj budovu prezývanú Veľký Baťa na Hurbanovom námestí, kde si kedysi kupovala topánky a čiž­my doslova celá Bratislava. Spoločnosť napokon mestu a Petržalčanom ponúkla vlastný projekt vypracovaný podľa návrhu architekta Vladimíra Karfíka. Ten bol spracovaný v roku 1930, pričom samotná výstavba kostola prebiehala v rokoch 1931 až 1932 pod vedením zlínskeho staviteľa Arnošta Sehnala. Nosnou konštrukciou objektu je skeletová sústava zo železobetónu. Súčasťou areálu je aj dvojpodlažná fara. Samotnú farnosť od roku 1990 spravovali Saleziáni Don Bosca, ale od roku 2013 ju prevzali rehoľníci zo Spoločnosti Božieho Slova (verbisti). Dodnes sa v nej pravidelne konajú bohoslužby, vrátane detských omší.

Zdroj: muop.bratislava.sk

​Kostol povýšenia svätého kríža bol postavený pred 90 rokmi

Napriek tomu, že kostol bol postavený pred takmer 90 rokmi, stále pôsobí elegantne a veľmi presne a priam ukážkovo vystihuje dobu svojho vzniku. Je malým zázrakom, že tento svätostánok zostal nedotknutý komunistickým režimom.
(as)

Páčil sa vám článok?