U Stürzera sa schádzali mladí intelektuáli

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Cukráreň Mayer sa nachádzala na rohu Sedlárskej ulice a Hlavného námestia. Bolo to stredisko študentov ako súčasť korza a štamgastov - Prešpurákov. Dielňa bola situovaná na prvom poschodí. Dnes po generálnej oprave budova slúži reprezentačným účelom ako cukráreň a kaviareň s nádychom starého C. K. mocnárstva.

Cukráreň Sturzer bola na Sedlárskej a keďže sa nachádzala v zóne korza, slúžila tiež ako miesto stretávania sa študentskej mládeže a mladých intelektuálov. Dielňa bola vo dvore a jej nosnou výrobou bola už aj v minulosti výroba jemného cukrárskeho pečiva, šľahačkových a smotanových výrobkov. Túto tradičnú výrobnú náplň prevzala aj spomínaná veľkovýroba týchto výrobkov počas existencie znárodneného obchodu - komunálneho systému - Cukrárne a sódovkárne mesta Bratislavy. Dnes je budova a prevádzkové priestory tejto známej cukrárne v dezolátnom stave a čaká na konečnú rekonštrukciu. Nachádza sa v historickom centre a jej najbližším susedom je piváreň v írskom štýle - Irish pub Dubliner.

Cukráreň Juraj Levius sa nachádzala na Michalskej ulici. Dnes je tu cestovná kancelária Ruefa Reisen. Táto cukráreň mala svoju dielňu vo dvore domu a bola známa svojimi špeciálnymi výrobkami – mini zákuskami a miňonkami pod názvom petit.

V prízemných priestoroch domu na rohu Strakovej a Panskej ulice bola cukráreň Edmond Sokol. Dnes je tu predajňa športového oblečenia Lacoste. Predajňa a dielňa tvorili spojenú súčasť celého prízemia historickej budovy a majiteľ bol známy aktívny člen bratislavského živnostenského grémia a súčasne odborný učiteľ na učňovskej škole - odbor cukrár.

V čelnej časti dnešného Námestia SNP, v zadnom trakte Mestskej knižnice (dnes predajňa L. R. Crystal) sa nachádzala cukráreň Leopold Hucek. Majiteľ bol bratrancom cukrára Myšáka zo Štúrovej ulice a obaja pochádzali zo známej cukrárskej rodiny pražských cukrárov Myšákovcov. Výrobňu mal za rohom v bočnej časti bývalej Mestskej knižnice v suteréne oproti Hlavnej pošte a obchodnému domu Baťa. Nevýhodou bolo, že výrobky zhotovené v dielni sa museli do predajne prenášať cez otvorenú ulicu.

Na druhej strane Šancovej ulice oproti Ymke tam, kde je dnes predajňa Sex shop, sa nachádzala cukráreň Jozef Fischer. Bola známa pomerne veľkými a lacnejšími druhmi cukrárskych zákuskov a kysnutého pečiva. Dielňa bola tiež oddelená od predajne ulicou - v priestoroch „desať domov“ a dodávka do predajne bola sťažená prenášaním cez ulicu.

V komplexe budovy Avion zo strany bývalého Kadlecovho námestia, kde sú dnes potraviny Avion, bola cukráreň Ľudovít Augustín. Výrobňa bola v pivničných priestoroch priamo pod predajňou a výrobky sa dostávali do predajne malým ručným výťahom. Zákazníci boli z radov študentov, lekárov a pracovníkov Fakultnej nemocnice a intelektuálov z blízkeho okolia. Táto cukráreň produkovala cukrárske výrobky cenovo drahšie, ale na vysokej kvalitatívnej úrovni, pretože majiteľ a šéf bol odchovancom cukrárskej a kuchárskej školy. Pán Augustín pracoval po znárodnení ešte dlho ako výborný odborník - kuchár v známej bratislavskej reštaurácii Fajka.

Štefan Behúň
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?