Interiér riaditeľstva polície bol prepychový

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Po prvej svetovej vojne sa stal Prešporok československým mestom a premenovali ho na Bratislavu. Z verejných budov sa museli odstrániť uhorské znaky, nevhodné pomníky a pamätníky museli zmiznúť. Nový štát sa manifestoval aj novou architektúrou, najmä verejných budov.

Banky a poisťovne prestavovali staré a stavali nové budovy, stavala sa burza (ktorá sa vzápätí stala sídlom univerzity), postavili filiálku pražského Zemědelského múzea. Aj policajné riaditeľstvo potrebovalo nové priestory. Pre nový objekt získali pomerne rozsiahlu parcelu na nároží Špitálskej ulice. Projekt vypracoval pražský architekt František Krupka a stavbu realizovali v rokoch 1922 až 1925. Reprezentačný objekt so zdôraznenými nárožiami mohol stáť kdekoľvek v Prahe. Z Prahy priviezli aj mohutné bronzové skulptúry levov - nosičov a ochrancov štátneho znaku. Sú umiestnené po stranách širokého portálu na pevných s fasádou spojených stĺpoch vo výške prvého poschodia. Nad vstupným portálom s troma širokými dverami je pomerne dlhý balkón, podopieraný dvoma kľačiacimi otrokmi vo funkcii atlantov.

Modely pre tieto bronzové sochy, ako aj sochy levov vytvoril český sochár Stino (Augustín) Paukert, absolvent rímskej akadémie. Rovnako prepychové ako fasáda boli aj verejnosti prístupné interiéry policajného riaditeľstva. Zachované je reprezentačné schodište aj umelecké vitráže nad dverami vstupu. Budova bola po roku 1990 veľmi citlivo a vzhľadom a jej pamiatkovú a výtvarnú hodnotu starostlivo obnovená.

Páčil sa vám článok?