Na plávanie sme nemali dobré podmienky

26.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Okrem športov uvedených v predchádzajúcich príspevkoch bol veľký záujem detí, mládeže a dospelých o plávanie. Na Dornkappli (v dnešnej Trnávke) neboli vytvorené na tento šport vhodné podmienky. Aj keď ako deti sme mali na ihrisku vybudované 2 detské bazény (hĺbka vody od 30 - 60cm).

Jedinou možnosťou pre Dornkaplákov bolo rameno Malého Dunaja vo Verekni (Vrakuňa), kde sme chodili pešo, vlakom zo zastávky Bratislava cintorín alebo na bicykloch. Neskôr sa vytvorili podmienky na plávanie na bagrovisku (dnešné Zlaté piesky), kde sme trávili poväčšine prázdniny a v popoludňajších hodinách sme čakali, až bagristi odídu a z bagrov sme skákali do vody, hoci plávanie tam nebolo povolené.

Ďalšia možnosť plávania bola na kúpalisku Tehelné pole, kam som nerada chodila, pretože som sa od matky dozvedela, že tam bol cintorín. V zime sme chodili plávať do kúpeľov Grössling, kam som chodila aj bezplatne ako pionierka navštevujúca plavecký krúžok Domu pionierov a mládeže.

Pre ľahkú atletiku boli na Trnávke skromné podmienky. Na ihrisku saleziánov bola bežecká dráha, pieskoviská a odrazové plochy pre skoky a vrhačské disciplíny. Pretekali tu najmä žiaci a dorastenci, z ktorých vynikol úspešný šprintér Virgil Farkašovský (syn lekárnika nazývaný Luťo), ktorý pretekal neskôr aj za Slovan Bratislava. Niektorí atléti z Trnávky boli členmi ľahkoatletického oddielu Iskra - Závod mieru.

Na Dornkappli sa ujal aj mužný šport - box. Pri Vistra kolónii bol v polovici minulého storočia vytvorený letný ring, v ktorom zápasili aj úspešní boxeri z Dornkapple Varga a Hajtmánek. Na zápasy chodili najmä chlapci, ktorí sa pri nich vyžívali a prejavovali hlučnú radosť nad víťazstvom našich borcov, najmä po víťazstve k.o.

Volejbal sme hrávali rekreačne na dvore hasičského depa a pri škole. Pre tento druh športu tu nevznikol žiadny oddiel.

Možnosti športovania mládeže sa zlepšili po roku 1990, keď saleziáni po 52-ročnej prestávke obnovili činnosť v Saleziánskom oratóriu na Okružnej ulici. V rámci reštitúcie získali nazad futbalové ihrisko s atletickým areálom a herne, ktoré zrekonštruovali. Vytvorili tým možnosť pre dovtedy nerealizované druhy športov hádzanú, basketbal a džudo a vybudovali aj posilňovňu. Saleziánske športoviská využívajú aj skauti.

V roku 1993 mal športový klub TJ Trnávka najmä zásluhou aktivity saleziánov 320 členov v piatich športových oddieloch (pri počte obyvateľov vyše 7000).

Viera Hupková Houšková
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?