Podľa historika by sa mal cyklomost volať jantárový

6.5.2012
0
Podľa historika by sa mal cyklomost volať jantárový - Cyklomost
Páčil sa vám článok?

Cyklomost, ktorý spája Devínsku Novú Ves a Schlosshof, by sa mal podľa historika a archivára Jozefa Klačku volať jantárový. Práve na tomto území, možno o nejakých 100 metrov bližšie alebo ďalej, prechádzala podľa jeho slov pomedzi hradiská na Pieskovci a Skale Jantárová cesta. Takýto názov by bol podľa neho nenapadnuteľný.

Na sociálnej sieti Bratislavského kraja, kde sa za názov nového mosta hlasuje, takáto možnosť nie je. S 11 755 hlasmi vedie na Facebooku Most Chucka Norrisa. Druhý je Most Márie Terézie, ktorý zatiaľ nedostal ani 1000 hlasov. Pomenovať cyklomost po rakúsko-uhorskej panovníčke sa však historikovi zdá príliš fádne. Mária Terézia trávila v Schlosshofe čas najmä po smrti svojho manžela Františka Lotrinského. V roku 1771 ho dala aj obnoviť, aby sa cezeň mohla voziť do Bratislavy.

"Po panovníčke však nesie meno už množstvo artefaktov a pamätníkov na ňu je dosť. Jantárový most by bol neopakovateľný," poznamenal. Podľa Klačkových slov na mieste, kde sa dnes dokončuje cyklomost, bola vždy kompa, most alebo iný prievoz, ktorý fungoval na to, aby si ľudia mohli vymieňať tovar. "Prvá písomná zmienka o postavenom moste na tomto území je za českého kráľa Přemysla Otakara II., ktorý prišiel do Bratislavy vymáhať veno pre svoju druhú manželku," pokračoval Klačka. Uhorský kráľ Štefan V. mu nebol ochotný ustúpiť kraje, ktoré jej ako veno patrili. "Otakar preto postavil v Devínskej most, obsadil Záhorskú Bystricu a Stupavu a odtiaľ hrozil Štefanovi V., že ho v Bratislave vypráši."

V 19. storočí sa o moste na tomto mieste hovorí ešte trikrát. Zbúrali ho vojská alebo odniesla vysoká voda. Poslednýkrát ho podľa historika postavili pre Nemcov ruskí zajatci v rokoch 1944 až 1945. "Šiesteho apríla ho ustupujúca nemecká armáda vyhodila do vzduchu. Piliere z neho tam ostali do dnešných dní," dodal Klačka.

Ak by sa cyklomost volal po Márii Terézii, mestskej časti Devínska Nová Ves ponúkol na predaj jej jazdecké súsošie akademický sochár Miroslav Černák. Pre samosprávu však bola jej cena vysoká, kultúrna komisia preto návrh neschválila.

Momentálne práce na cyklomoste finišujú. Cyklistom aj peším by ho mali sprístupniť už v lete.

(TASR)

Páčil sa vám článok?