Nižší rozpočet DPB môže aj zrušiť linky

23.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

V prípade, že dopravný podnik dostane z rozpočtu mesta o tri milióny eur menej, mohlo by to podľa generálneho riaditeľa podniku znamenať aj hrozbu rušenia niektorých liniek MHD.

Vedenie dopravného podniku nedávno informovalo, že v roku 2010 mala spoločnosť k dispozícii 54 miliónov eur a je možné, že v tomto roku získa od mesta dotáciu iba 51 miliónov eur. Podľa generálneho riaditeľa DPB, a.s., Pavla Derkaya by to mohlo spôsobiť napríklad rušenie tzv. minibusových liniek, prípadne aj ďalších liniek, alebo predlžovaním grafikonov.

Pavol Derkay považuje dôvody na zvýšenie cestovného za oprávnené. Od roku 2004 do 2011 podľa neho vzrástla obslužnosť územia, čo sa premietlo aj na zvýšených nákladoch o približne štyri milióny eur. Dopravný podnik sa so žiadosťou na zvýšenie cestovného obrátil na vedenie mesta. Dopravná komisia magistrátu však vyslovila pochybnosti o tom, či boli v dopravnom podniku urobené všetky úsporné opatrenia. Pavol Derkay uviedol, že plány na vnútorné úspory majú, no interné rezervy v podniku nepokryjú podľa neho rozdiel v miliónoch eur.

Toto tvrdenie považuje predseda komisie dopravy a informačných systémov Jozef Uhler za zavádzajúce. Podľa neho komisia dopravy dostala informáciu, že dopravca môže ušetriť až 3 milióny eur, a to tak, aby to nemalo vplyv na bezpečnosť dopravy. Ďalších 6 miliónov eur dokáže podľa J. Uhlera dopravca ušetriť redukciou niektorých liniek.

(rob, brn)

Páčil sa vám článok?