V Podhradí bol vojenský arzenál zbraní

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na brehu Dunaja pod barokovým bastionom, ktorým prechádza tunel Leopoldovej brány (1674), stál až do sedemdesiatych rokov 20. storočia dlhý jednoposchodový objekt s vysokou strechou. Poslední obyvatelia blízkych ulíc ho poznali ako „klub dôchodcov“ na Žižkovej 2.

Tajuplný objekt postavili na konci 17. storočia ako kráľovský arzenál. Miesto vybrali pri rieke na úpätí hradného kopca v tesnej blízkosti miesta, kde od polovice 13. storočia do roku 1620 stála kamenná Vodná veža, ktorá kontrolovala vstup do stredovekého prístavu. Podľa rytín z rokov 1735 až 1760 vieme, že na streche arzenálu stála štíhla vežička s cibuľovitým zastrešením.

V arzenáli bývali uložené zbrane, strelivo, vojenské vozy, potraviny, bývali tam v pohotovosti pripravené aj vojenské kone. Z Viedne sa sem po Dunaji dalo veľmi ľahko dopraviť vojsko, ale aj všetko, čo vojsko potrebovalo. Miesto pred objektom stále zasypávali a vyrovnávali, až tam vzniklo malé námestie. Význam objektu klesol, keď pominulo nebezpečenstvo tureckého útoku.

Vľavo od pôvodného arzenálu vybudovali v čase vlády Márie Terézie podľa plánov W. Kempelena strojovňu s pumpami, ktoré tlačili vodu do areálu kráľovského hradu. Vodovod bol v prevádzke od roku 1765 do roku 1887. Vtedy už vo dvore bývalého arzenálu, ktorý už v roku 1820 označovali ako cisársky sklad potravín, stála aj vojenská pekáreň. Ešte aj v čase druhej svetovej vojny dodávala chlieb do kasární na území celého mesta.

Typickým znakom pekárne bol jej vysoký tehlový „továrenský“ komín a široko-ďaleko sa rozširujúca vôňa čerstvo upečeného chleba. Na mieste pekárne je dnes provizórne parkovisko, miesto zbytočne zbúraného kráľovského arzenálu už desaťročia špatí objekt poskladaný z „unimobuniek“.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?