Opäť to príde? Za zatopenú Gagarinovu môžu podľa vodárov aj ľudia

5.7.2022

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Stačí intenzívny dážď a podjazd na Gagarinovej ulici je pod vodou, policajti ju musia uzatvoriť a dopravu odkloniť. Prečo sa situácia na tejto rušnej komunikácii rok čo rok opakuje? Vodári tvrdia, že jediným trvalým riešením je oveľa väčšia pomoc mesta i samotných ľudí.

Aj pred mesiacom, začiatkom júna, bol podjazd na Gagarinovej ulici po intenzívnych dažďoch zaplavený. Doprava bola od rána v oboch smeroch uzavretá, policajti odkláňali autá do okolitých ulíc a cestu otvorili až predpoludním.

„Zaprší a ten podjazd je vždy utopený – ale na to soudruzi z magistrátu ani z radnice štyri roky čas nemali, aby to riešili,“ rozčuľoval sa Rastislav na webe Bratislavských novín. Nie je jediný, „jazero“ na Gagarinovej ulici skomplikovalo cestu do práce stovkám Bratislavčanov. A táto situácia sa môže zopakovať.

„V priebehu noci na utorok 7. júna spadol počas približne päťhodinového dažďa celkový úhrn zrážok, ktorý je za bežných okolností rozložený na celý máj. Takú masu vody nie je kanalizácia schopná fyzicky odviesť, a preto vzniká v tejto lokalite problém,“ potvrdil Peter Podstupka, riaditeľ komunikácie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS).

Zdroj: Facebook/Rudolf Kusý

​V parku Jama v Novom Meste je systém na zadržiavanie dažďovej vody. Vďaka nemu zadržia až 180 l vody na 1 ha za sekundu.

​Zároveň informoval, že spolu s mestskou časťou preverujú okolité novostavby, či majú správne vybudovanú dažďovú kanalizáciu, teda či nejde o nepovolené napojenie na kanalizáciu. Pripomenul tiež, že BVS-ka je zodpovedná za splaškovú kanalizáciu, ktorá odvádza špinavú vodu z domov, nie za dažďovú kanalizáciu. Problém na Gagarinovej nespôsobila, ale napriek tomu ho pomáha riešiť - v spolupráci s hlavným mestom navrhuje úpravy priľahlých prečerpávacích staníc dažďovej kanalizácie. „Dažďovú kanalizáciu prevádzkujú správcovia verejných priestorov, teda predovšetkým mestá a obce. Historicky bolo viacero dažďových kanalizácií zaústených do splaškovej kanalizácie, čo dnes spôsobuje problémy v kanalizačnej sieti, ktorá nie je projektovaná na objem vody po prudkých dažďoch,“ doplnil Podstupka.

​Jediným trvalým riešením bude podľa neho oveľa aktívnejšie zapojenie mesta aj obyvateľov, ktorí musia udržať dažďovú vodu v krajine a neodvádzať ju do splaškovej kanalizácie. Nielen v okolí Gagarinovej ulice, ale na celom území mesta. Na Gagarinovej je problém najvýraznejší, no pri intenzívnych zrážkach sa voda z kanalizácie tlačí na povrch aj v lokalite Patrónka, na Račianskej ulici, ale tiež v Devíne na Slovanskom nábreží.

• Čerpadlá nestíhali

Mesto na sociálnej sieti informovalo, že vytvorilo systém so 4 čerpadlami v 2 šachtách, aby odčerpávali vodu z kritických miest na Gagarinovej. Čerpadlá sa aktivujú vždy pri zvýšenej hladine vody v kanalizácii. Na riešenie havarijných situácií mesto kúpilo aj ďalšie 2 čerpadlá a 100 m hadíc. Čerpadlá išli naplno aj v priebehu noci na 7. júna, dážď bol však príliš intenzívny.

(ac)

Páčil sa vám článok?