Systém na zadržiavanie dažďovej vody je už v troch parkoch v Novom Meste

12.3.2022
PArk Gaštanica

Zdroj: Facebook/Rudolf Kusý

Páčil sa vám článok?

Neďaleká južná Morava v poslednom období zažíva najhoršie suchá za 500 rokov. Čoskoro to môže byť realita aj u nás. Mestská časť Bratislava - Nové Mesto tvrdí , že v rámci našich možností postupne robí opatrenia proti možného nedostatku vody už dnes.

Veľa dažďovej vody v Bratislave podľa slov starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého zbytočne odteká do kanalizácie. Postupne  preto chcú zachytávať vodu vo všetkých objektoch v majetku či správe Nového Mesta. Pri školách a škôlkach, v parkoch, pri knižniciach, domoch kultúry.

V Novom Meste  vytvorili tri úplne nové parky a viaceré  kompletne zrevitalizovali. Ako tvrdí starosta, systém na zadržiavanie dažďovej vody je už v troch z nich. V Športparku Jama na ulici Odbojárov zadržia až 180 litrov vody na jednom hektári za sekundu, pričom park má rozlohu 1,7 hektára. "Pod celým povrchom parku je potrubie, cez ktoré dažďová voda steká do záchytných nádob," vysvetlil Kusý s tým, že z nich sa neskôr čerpá a používa na zavlažovanie zelených plôch, alebo vsakuje do pôdy. Park zachytí všetku dažďovú vodu, ktorá spadne na jeho územie a mestskú kanalizáciu vôbec nezaťažuje.

Zdroj: Facebook/Rudolf Kusý

Park Jama

Park Gaštanica na Kolibe je pravdepodobne najstarší novomestský park s košatými jedlými gaštanmi. Sú v ňom vybudované vsakovacie jamy, ktoré zachytávajú dažďovú vodu. Tá z nich odchádza postupne a zavlažuje zeleň a dreviny v parku.

Zdroj: Facebook/Rudolf Kusý

​Park Gaštanica

V Parku na Ľudovom námestí sú popri chodníkoch vytvorené retenčné nádrže. Trávnaté plochy a výsadba sú riešené tak, aby bol terén členitý. "Zámerne sme vytvorili preliačiny, v ktorých sa dažďová voda udrží dlhší čas a postupne vsakuje do pôdy. Ani tento zrevitalizovaný park nezaťažuje kanalizáciu, ktorá pri návalových dažďoch nestíha," doplni Kusý.

Spomedzi školských objektov mestskej časti začínajú so zberom dažďovej vody na ZŠ Za kasárňou 2 a Materskej školy na Letnej 7. "Na Letnej máme systém na zber dažďovej vody už pripravený," konštatoval Kusý s tým, že sa dodhodli aj so ZŠ Za kasárňou, kde majú  komunitnú záhradu v objekte. "Dohodli sme sa, že dažďovú vodu začneme zachytávať aj tu. Na škole pribudnú zádržné nádoby i dažďová záhrada," dodal Kusý. V Novom Meste plánujú v budúcnosti čo najviac dažďovej vody udržať v pôde, alebo využiť na zavlažovanie zelených plôch v ich mestskej časti.

Zdroj: Facebook/Rudolf Kusý

MŠ Letná

Zdroj: Facebook/Rudolf Kusý

​ZŠ Za kasárňou

(nc)

Páčil sa vám článok?