ZISŤOVALI SME: Už zajtra sa otvárajú školy: Čoho sa učitelia obávajú najviac?

1.9.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Po takmer polročnej pauze sa v stredu opäť otvoria základné aj stredné školy, a to povinne pre všetkých žiakov. Fungovať musia podľa prísneho manuálu, aby riziko šírenia koronavírusu znížili na minimum. Ani odborníci však nevedia odhadnúť, koľko dní prejde, kým sa v prvej škole objaví ochorenie Covid-19. Vedia len, že sa to skôr či neskôr stane.

Týždeň pred začiatkom nového školského roka zasvietila na Covid semafore Bratislavy červená. Počet infikovaných sa totiž zvýšil tak rapídne, že hlavné mesto začalo rušiť alebo obmedzovať hromadné podujatia, ktoré sú v jeho réžii. Minister školstva Branislav Gröhling však vzápätí ubezpečil, že pre bratislavské školy sa nič nemení. Naďalej teda pokračovali v prípravách na nový školský rok, aby zabezpečili všetko pre ochranu zdravia svojich žiakov aj zamestnancov.

Viacerí rodičia protestujú, že starší žiaci musia mať prvé týždne ochranné rúško aj počas vyučovania, niektorí žiadajú predložiť dôkaz, či naozaj pomáha zabrániť nákaze. Iní zas majú strach, že dieťa sa pri niekoľkohodinovom pobyte vo veľkom školskom kolektíve môže nakaziť napriek rúšku... Riziko si uvedomujú tiež učitelia či vychovávatelia. „Máme ôsmich starších pedagógov, ktorí patria do ohrozenej skupiny. No obávajú sa aj mladší kolegovia, dokonca muži, ak majú napríklad tehotnú manželku,“ priznáva Erika Drgoňová, riaditeľka ZŠ Ostredková v Ružinove.

Aj v ZŠ na Nejedlého ulici v Dúbravke sú starší pedagógovia, piati majú viac ako 55 rokov. Podľa riaditeľky Miroslavy Komorníkovej však mali väčšie obavy v júni, keď sa otvárali školy pre prvý stupeň, niektorí vtedy zostali radšej doma. „Umožnili sme im, aby si aj teraz vzali na prvé dni školského roka dovolenku alebo neplatené voľno, no všetci sa rozhodli nastúpiť,“ hovorí.

Ako nás informovala hovorkyňa mestskej časti Lucia Marcinátová, v materských školách v Dúbravke pracuje 19 pedagogických zamestnancov vo veku nad 55 rokov a v základných školách 29 učiteľov a 10 pedagogických zamestnancov v školskom klube detí.

Zdroj:

V ZŠ Na Nejedlého budú žiakom pri vstupe merať teplotu tak, ako to bolo aj v júni.

Prvý školský deň bude v Dúbravke vyzerať inak ako v časoch pred koronou. Hromadné otvorenie školského roku 2020/2021 sa týka len prváčikov, s ktorými môže prísť jeden rodič. Starší žiaci sa presunú rovno do svojich tried, no ešte predtým odovzdajú svojmu učiteľovi zdravotný dotazník a vyhlásenie rodiča, že nemajú príznaky prenosného ochorenia a nebola im nariadená karanténa. „Verím, že bude pekné počasie, aby sme mohli byť s prváčikmi vonku a rodičia nemuseli vstupovať do budovy. V rámci otvorenia školského roka chceme zároveň urobiť úvodné rodičovské združenie. Pre rodičov sme pripravili obálky s tlačivami aj perami na vyplnenie, ktoré sa nedali vyriešiť elektronicky,“ dopĺňa riaditeľka Komorníková s tým, že väčšie rodičovské združenia pre vyššie ročníky v najbližšom čase určite neplánujú.

Rodičia nemôžu prvé týždne rátať ani so zbernou školskou družinou, keďže žiaci sa nesmú „premiešavať“, do družiny pôjdu deti len v rámci svojej triedy. Vo všetkých základných školách v Dúbravke sa družina otvorí ráno o 7.30 h a popoludní bude fungovať do 16.30 h. „Školskú družinu sme museli o polhodinu skrátiť, aby nám to personálne vychádzalo. Do pedagogického dozoru totiž musíme zapojiť viac pracovníkov,“ zdôvodňuje riaditeľka ZŠ Nejedlého.

Aj pri hygienických opatreniach postupujú školy podľa presného manuálu ministerstva školstva. Dávkovače dezinfekcie sú hneď pri vstupe, tiež na chodbách či v školských jedálňach. V triedach a na WC sú mydlá v dávkovači a papierové utierky. Všetky priestory vrátane toaliet, kde sa budú pohybovať žiaci alebo zamestnanci, sa musia pravidelne dezinfikovať (niektoré až trikrát denne), takisto všetky dotykové plochy a iné povrchy v budove. Sľúbené peniaze z ministerstva školstva na kúpu dezinfekčných prostriedkov, ochranných štítov či rúšok však boli minulý týždeň ešte len „na ceste“.

„Sme väčšia základná škola, máme 480 žiakov, takže predpokladám, že dostaneme asi tritisíc eur. No už predtým nám ministerstvo pomohlo, keď sme mohli použiť nevyčerpané finančné prostriedky zo vzdelávacích poukazov pôvodne určených na záujmovú činnosť. Pred otvorením školy v júni nás nákup dezinfekcie, mydiel, papierových utierok, ochranných pracovných pomôcok a veľké upratovanie vyšli viac ako tritisíc eur. S podobnou sumou rátame aj teraz,“ spresňuje riaditeľka Komorníková. Zároveň chváli rodičov žiakov – mnohé veci im pomohli zabezpečiť práve oni.

Zdroj: Matúš Husár

Riaditeľka ZŠ Miroslava Komorníková (na obr.) potvrdila, že peniaze z ministerstva na kúpu dezinfekčných prostriedkov, ochranných štítov či rúšok ešte nedostali. 

Začiatok vyučovania bude v Dúbravke opatrnejší, učitelia chcú najskôr chcú preveriť, ako sú na tom žiaci s vedomosťami, keďže sa v minulom školskom polroku učili prevažne na diaľku. „Tento monitoring sme si naplánovali na prvé dva školské týždne. Musíme zistiť, čo sa zameškalo, čo treba zopakovať, čo doučiť,“ približuje riaditeľka ZŠ Nejedlého. Aj v ružinovskej základnej škole sa začne s doháňaním učiva. „A ešte predtým, na triednických hodinách, budú učitelia deťom vysvetľovať hygienické opatrenia, ktoré musia dodržiavať,“ dopĺňa riaditeľka Erika Drgoňová.

​Výzvou pre každú školu bola tiež požiadavka zorganizovať všetko tak, aby sa žiaci z rôznych tried v budove „nemiešali“. Do školy musia prichádzať postupne podľa harmonogramu (ZŠ Nejedlého má výhodu v tom, že do budovy vchádzajú troma rôznymi vstupmi) a aj počas prestávok budú len vo svojej skupine.

Striktný harmonogram platí rovnako na výdaj obedov v školskej jedálni: jednotlivé ročníky majú príchod naplánovaný s odstupom piatich minút tak, aby boli do troch hodín všetky deti najedené. Obe riaditeľky práve „manažment“ odstravovania všetkých žiakov v stanovenom časovom limite považujú za najnáročnejší.

A keď niektorý žiak zakašle alebo ho rozbolí hlava? „Každá škola musí mať vyčlenenú a jasne označenú miestnosť, kde takéhoto žiaka izoluje od ostatných a kontaktuje zákonných zástupcov. No podľa našich skúseností sa rodičia nedokážu vždy hneď uvoľniť z práce, takže budeme tam musieť zabezpečiť dozor navyše. Okrem toho predpokladáme, že nám nebude jedna izolačka stačiť. Na jeseň sú virózy časté, v jeden deň  môže ochorieť hneď niekoľko detí... Aj my, pedagógovia, budeme asi vo väčšom strese. Toho sa trochu obávam, ale verím, že to zvládneme,“ uzatvára riaditeľka Miroslava Komorníková.

Zdroj: Matúš Husár

Učitelia sa budú snažiť tráviť so žiakmi čo najviac času vonku (na obr. ZŠ Nejedlého).

Mestské časti o opatreniach proti šíreniu Covid-19

Všetky základné i materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mestských častí postupujú v zmysle usmernení ministerstva školstva a regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Pokiaľ ide o  vyhlásenie rodičov, že dieťa nemá príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadenú karanténu, zhodli sa, že školy nemajú kompetenciu preverovať ich pravdivosť. Musia sa spoľahnúť na zodpovednosť rodičov, resp. zákonných zástupcov žiakov.

MČ Petržalka: Situáciu budeme priebežne vyhodnocovať a zohľadňovať ďalšie usmernenia ministerstva školstva aj hygienikov. Žiaci budú prichádzať do školy postupne,  riaditelia majú vytvorené dostatočné časové intervaly na postupnú realizáciu ranného filtra. Na vstup do budov škôl sa využijú všetky dostupné vchody, aby sa obmedzila veľká koncentrácia osôb. V škole, kde to bude priestorovo a personálne zvládnuteľné, môže riaditeľ rozhodnúť o delení žiakov do menších skupín. Organizácia stravovania je opäť v kompetencii riaditeľov jednotlivých škôl v súčinnosti s vedúcimi školských jedální, ktorí podnikli kroky na elimináciu zhromažďovania detí v jedálňach.

MČ Staré Mesto: Všetky základné školy a základné školy s MŠ, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti, postupujú podľa manuálu vydaného ministerstvom školstva 18. augusta.  Hromadné otvorenie školského roka sa 2. septembra uskutoční iba pre žiakov 1. ročníka v exteriéri (ak to bude možné), s dostatočným odstupom a rúškami a výhradne len v sprievode zákonných zástupcov. Ostatné triedy majú otvorenie školského roka bez sprievodcov v triede. Žiaci budú delení do menších skupín v  prípade, že sa škola dostane do červenej fázy semafora: riaditeľ školy rozdelí žiakov 1. až 5. ročníka na triedy, v ktorých bude najviac 15 žiakov a budú sa učiť prezenčne. Žiaci 2. stupňa sa budú učiť dištančne.    

MČ Dúbravka: Základné školy nebudú organizovať hromadné úvody školského roka ani vítanie prváčikov. Pri organizácii školského roka postupuje mestská časť v zmysle nariadení rezortu školstva usmernení hygienikov, mimoriadne pripravujeme dezinfekciu a čistenie mobiliáru na školských ihriskách. V školách chceme zachovať meranie teploty pri vstupe do budov tak, ako to bolo aj v júni.

MČ Karlova Ves: Mestská časť očakáva, že od 2. septembra sa začne vyučovať štandardne. Pred začiatkom školského roka sa upratovali a dezinfikovali  priestory škôl, pripravovali triedy na výučbu. Na základe odporúčaní hygienikov môžu školy realizovať každodenný ranný filter. Pokiaľ ide o delenie žiakov do menších skupín, v tomto sa školy budú riadiť odporúčaním epidemiológov, rezortov zdravotníctva a školstva.

(ac)

Páčil sa vám článok?