V Petržalke obnovili roky chátrajúci Strom života

16.4.2019
Strom života

Zdroj: OZ Konduktor

Páčil sa vám článok?

Dielo sa po tridsiatich rokoch dočkalo rekonštrukcie a dúfame, že bude tešiť obyvateľov Petržalky minimálne ďalších tridsať rokov.

Na sídliskách, budovaných v druhej polovici 20. storočia, sú ich samozrejmou súčasťou umelecké diela, roztrúsené medzi domami, ale aj v interiéroch niektorých budov. V rokoch 1965 až 1989 totiž platil zákon, podľa ktorého isté percento z ceny stavby muselo byť použité na jej výtvarné doriešenie. Okrem humanizácie prostredia mali tieto diela aj význam orientačných bodov a obyvatelia sa s viacerými stotožnili a berú ich ako súčasť ich okolia.

Takou je aj plechová plastika na Furdekovej ulici, ktorá svojim tvarom pripomína geometricky stvárnený strom a po rokoch jej bol preto prisúdený názov Strom života. Autormi plastiky sú architekti, manželia Anton a Oľga Vrankovci. Inšpiráciou k dielu bol starý tesársky princíp spájania šiestich kusov rovnakých drevených prvkov na zámok, bez akýchkoľvek klincov alebo lepidiel. Jednotlivé plechy sú do seba pozapájané bez zvarov a vytvárajú samonosnú konštrukciu, ktorá evokuje drevené trámy ozdobené svetlými obrubami, inšpirovanými ľudovou ornamentikou.

Strom života - stav v roku 2016:

Zdroj: OZ Konduktor

​Od osadenia v roku 1988 nebola dielu venovaná ani základná údržba. To sa odzrkadlilo na jeho stave – veľká časť plastiky bola skorodovaná, na mnohých miestach sa odlupovala farba a spodná časť obvodového plášťa aj nosnej konštrukcie bola prehnitá. Po tridsiatich rokoch neudržiavania hrozilo, že sa toto takmer 500-kilogramové dielo môže zrútiť. Občianske združenie Konduktor, ktoré v roku 2016 realizovalo úspešnú rekonštrukciu poslednej monumentálnej maľby Mier na Osuského ulici sa v roku 2017 rozhodlo to meniť.

Zdroj: OZ Konduktor

​Z dôvodu problematického osadenia diela, ktoré malo zeleno-červenú farebnosť, tak­že medzi stromami opticky zanikalo, sa po dohode s autormi pristúpilo k navráteniu pôvodnej modro-oranžovej farebnosti, ktorá bola jednou z farebných alternatív.

Zdroj: OZ Konduktor

​Práce na rekonštrukcii odštartovali v druhej polovici septembra 2018, keď sa začalo s demontážou plastiky a diely boli postupne odvezené do dielne. Nasledovalo pieskovanie plechových častí, keď sa odstránili nátery aj hrdza. V tejto fáze sa ukázalo, v akom rozsahu sú plechy poškodené. Najviac zničená sa ukázala spodná časť a vnútorná nosná konštrukcia. Dva spodné plechy bolo treba vyrobiť úplne nanovo a konštrukciu ošetriť a spevniť. Spodná časť konštrukcie aj so spodnými plechmi boli do výšky jedného metra pozinkované, aby odolali účinkom vody. Samotné maľovanie sa uskutočňovalo v priebehu októbra a novembra 2018. S maľovaním svetlých obrysov (ornamentov) sa začalo po zime, koncom februára 2019. Keď boli všetky plechy pripravené, poskladali sa jednotlivé časti a v marci sa previezli na miesto osadenia na Furdekovej ulici, kde sa dielo skompletizovalo.

Zdroj: Mišo Veselský

​Tretieho apríla sa konalo slávnostné “znovuoživenie Stromu života”, ktoré prilákalo aj množstvo záujemcov.

Martin Kleibl, OZ Konduktor

Páčil sa vám článok?