VIDEO: Je to katastrofa. Otestovali sme s vozičkárom naše chodníky

16.4.2019
0
Martin Dait - bezbariérová križovatka Osuského - Starohájska

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

S Martinom Daitom sme sa prešli len po chodníkoch v bezprostrednom okolí jeho domu na Osuského ulici v bratislavskej Petržalke. Neverili sme, koľko prekážok má v okruhu sotva dvadsať metrov odo domu. Na zastávku MHD sa po chodníku ani nedostane. A gratuluje si, že mu pošta nechodí na Šustekovu, ale na Vlastenecké námestie.

Stretávame sa oproti stánku so známymi petržalskými langošmi pri križovatke Osuského – Starohájska. Už na prvom obrubníkovom nájazde narazíme na problém. Je provizórne spravený, má zlý spád. Výsledkom je, že Martin Dait musí pri schádzaní nadvihnúť malé kolieska so stúpačkou vozíka, inak by sa zasekla a on by preletel dopredu. Ak by chcel na chodník naopak vyjsť, musí zas nabrať dostatočnú rýchlosť. To hovoríme stále o jedinom nájazde, ktorý ktosi vyrobil svojpomocne. „Vďakabohu aj zaň, inak by som sa ku križovatke ani nedostal,“ hovorí Martin Dait.

Vedie nás pred svoj dom, kde nám ukazuje rampu ku vchodu. Bohužiaľ, je príliš strmá, vyjsť po nej nedokáže. Našťastie má dom ďalšiu aj pri druhom vchode. Vďačí zas ňu správcovi. Smerujeme k trávnatej ploche za domom, kde Martin venčí svojho psa. Chodník je zničený, s vozíkom musí ísť opatrne a dávať pozor na bubliny na asfalte. Večer je to vraj ešte horšie, mnohé lampy tu nesvietia. „Zničená stúpačka by ma stála 900 eur. Myslíte, žeby som mohol žiadať náhradu škody, ako žiadajú motoristi na zničenej ceste?“ zamyslí sa a upozorní, že tento chodník robí problémy aj matkám s kočíkmi či deťom na kolobežkách a bicykloch. „Neraz som videl, ako tu spadli.“

Martin Dait sa teší, že už je po zime. Keď totiž nasnežilo, musel si platiť človeka na venčenie psa. Chodník bol síce odhrabaný, bohužiaľ, nie na šírku jeho vozíka. Teraz zas dúfa, že rastúcu trávu mestská časť včas pokosí, aby bol schopný dostať sa k exkrementom svojho psa a pozbierať ich.

Martin pred svojpomocne spraveným nadjazdom na chodník:

Zdroj: Marián Dekan

​​Martin musí pragmaticky zvažovať aj niečo také bežné, ako je cesta do predajne potravín. „Autom mám do Kauflandu 800 metrov. Keď som šiel na vozíku a hľadal bezbariérové priechody, prešiel som 3,5 kilometra,“ hovorí. A tak dáva prednosť predajni potravín za križovatkou. Je zrekonštruovaná a bezbariérová, napriek tomu sa cez ňu nedostane všetkými smermi. „Obrubníky pri oprave vyriešili, ale cestu neopravili. Zasekol by som sa na nej,“ hovorí, keď prechádzame cez križovatku a on bojuje nielen so zničenou krajnicou, ale aj so zvlnenou vozovkou. Vedľa nás podobne zápasí aj mamička s kočíkom.

VIDEO:

Križovatka je pozitívnou snahou o debarierizáciu, potom však s Martinou prejdeme 20 metrov po Osuského smerom k Domu kultúry Zrkadlový háj a skončili sme. Vozík cez obrubník neprejde. Ďalšia „slepá ulica“. Podľa súkromného prieskumu, ktorý si Martin urobil, má vo svojom najbližšom okolí len 19 percent priechodov, ktoré sú preňho zjazdné.

Zdroj: Marián Dekan

​Vzápätí ukáže na neďalekú rozostavanú cyklotrasu Starohájska. „Mám handbike, chodím s ním na hrádzu. Dúfam, že keď cyklotrasu dokončia, opravia aj zdemolovanú cestu pri Rančíku, zjednodušilo by to vjazd na hrádzu,“ hovorí.

Informovali sme sa u hovorcu magistrátu Petra Bublu. „Áno, plánujeme úpravu povrchu pozdĺž reštaurácie Rančík. Táto má byť súčasťou komplexného riešenia cyklotrasy Starohájska napriek tomu, že v projektovej dokumentácií to nebolo doriešené,“ povedal nám a my sme radi aj za Martina.

Pre človeka na vozíku totiž v Bratislave zostávajú nedostupné múzea, galérie, volebné miestnosti, ale aj MHD. Jednak sa nedostane k zastávke, jednak nikdy nevie, či a kedy príde bezbariérový autobus s rampou. „Nemám zatiaľ pocit, že existuje nejaká koncepcia riešenia chodníkov a spolupráca mesta a mestskej časti. To, že sa debariérizuje po kúskoch, nemá žiadny efekt,“ myslí si.

​Koncepciu by mali priniesť práve štúdie pešieho pohybu. Petržalka už má jednu vypracovanú pre časť Háje, nedávno schválili miestni poslanci ďalšiu pre časť Dvory, samospráva plánuje rovnakú aj pre lokalitu Lúky.

Štúdie sú pozitívnym krokom k zmene. Nie sú síce záväzné, to sú až územné plány, ale slúžia ako podklady pre projektovú prípravu revitalizácie verejných priestorov a peších trás. Práve na ich základe by sa mali rekonštruovať chodníky v logických celkoch a s nadväznosťami.

Ktoré chodníky opraví mestská časť

V marci sa po prvý raz stretla pracovná skupina poslancov k oprave ciest, chodníkov a parkovísk. Jej cieľom je okrem iného vytvoriť zoznam chodníkov, ktoré mestská časť zrekonštruuje tento rok v rámci rozpočtu. 

„Členovia pracovnej skupiny zozbierali podnety od občanov a prešli aj zoznam predložených plánovaných opráv, ktoré pripravili zamestnanci odborného oddelenia. Poslanci Matúš Repka a Tomáš Palkovič si všetky miesta navrhované odborným oddelením aj osobne prešli a nafotili súčasný stav,“ informovala nás poslankyňa Iveta Jančoková. „V najbližších týždňoch vytvoríme zoznam plánovaných opráv. Budú sa realizovať postupne do vyčerpania finančných prostriedkov. V rozpočte je  vyčlenených 310 000 € na opravu a údržbu budov, priestorov, komunikácií, parkovísk, dopravné značenie a čistenie vpustí.

Občania môžu nahlasovať havarijné stavy komunikácií na podnety@petrzalka.sk. Zúčastnení poslanci, ktorých môže verejnosť kontaktovať v prípade záujmu o túto tému: Jana Hrehorová, Pavel Šesták, Miroslav Behúl, Natália Podhorná, Iveta Jančoková, Milan Vetrák, Matúš Repka a Tomáš Palkovič. 

Tu majú problém mamičky

Facebooková stránka Petržalské mamičky takisto zbierala podnety na chodníky, ktoré nutne potrebujú opravu. (pozn. red.. Bohužiaľ, nie všetky sú v správe mestskej časti. Poslanci však sľubujú, že tie pod správou mesta posunú na magistrát.)

Chodník na nadjazd na Rusovskú cestu: 

Zdroj: FB Petržalské mamičky

Chodník pri DK Zrkadlový háj:

Zdroj: FB Petržalské mamičky

​Chodník pri Panónskej ceste:

Zdroj: FB Petržalské mamičky

​Zastávka Šustekova:

Zdroj: FB Petržalské mamičky

​(in) 

Páčil sa vám článok?