Závodisko ponúka v novej sezóne lepšiu gastronómiu aj väčšie ihrisko

14.4.2019
0
Závodisko

Zdroj: Milina Strihovská

Páčil sa vám článok?

Dvadsaťdielny seriál dostihových dní na Slovensku odštartovali v nedeľu 7. apríla na hipodróme v petržalskom Starom háji 45. ročníkom Jarnej ceny Petržalky. O tom, ako je Závodisko, š. p. Bratislava pripravené na novú sezónu, sme sa porozprávali s jeho riaditeľom Ing. Tomášom Zajacom.

Ako ste pripravení na novú sezónu, aké novinky ste pripravili pre návštevníkov areálu v Starom háji? 

Do novej sezóny sme vstúpili s množstvom noviniek. Diváci hneď pri príchode zaregistrujú zrekonštruovaný objekt hlavného vstupu, kde sú osadené turnikety. S tým je spojený kompletne nový koncept tiketingu, keďže ten pôvodný už nezodpovedal úrovni ani potrebám 21. storočia. Priaznivci dostihov si tak môžu kúpiť lístky on-line, a to nielen na jeden vstup, ale aj na päť ľubovoľných dostihových dní či permanentku na celú sezónu. V samotnom areáli pribudlo takmer 500 m2 novej zámkovej dlažby a v priebehu apríla sa výrazne rozšíri aj kvetinová výzdoba. Rodinky ocenia detské ihrisko zväčšené takmer na dvojnásobok pôvodnej plochy s novými hracími prvkami. Úplne v novom šate sa predstaví aj gastronómia v kultúrnych priestoroch a s modernou ponukou občerstvenia. Upgradovali sme aj televízny okruh, ktorý po novom prinesie signál v HD kvalite na nových obrazovkách. 

Zdroj: Závodisko

Pohľad na termínovú listinu prezrádza, že tohtoročná sezóna bude mať takmer identickú podobu ako tá vlaňajšia s dvadsiatimi mítingmi... 

Termínová listina, tak ako po minulé roky, sa nerodila ľahko. Je to vždy aj otázka kompromisov a harmonizácie s okolitými štátmi či inými akciami v našom areáli, ktorých potešiteľne pribúda. Dostihové dni však majú, samozrejme, prioritu a som veľmi rád, že sa nám podarilo zachovať ich počet na úrovni posledných rokov.

Z dvadsiatich mítingov vrcholom už tradične bude 41. ročník Turf-gala a 27. ročník Slovenského derby. Čo nám k nim už teraz môžete povedať?

V priebehu marca sme uzatvorili prihlášky na všetkých päť klasických dostihov aj míting Turf-gala a početnosťou nás príjemne prekvapili. V klasikách môžu štartovať len trojročné kone, niektoré mená v zozname prihlásených sú teda pomerne nové. O štart v Slovenskom derby (14. júla) predbežne prejavilo záujem 44 koní zo Slovenska, Česka, Rakúska, Maďarska a Nemecka. Naša „modrá stuha“ tradične býva konfrontáciou stredoeurópskej elity a výnimkou by nemal byť ani jej aktuálny ročník. To isté môžeme povedať aj o mítingu Turf-gala. Na prihláškach vidíme množstvo zvučných mien, ktoré sú zárukou kvality. Z domácich plnokrvníkov spomeniem Zorianu, Oriental Sky či Mooreen alebo zahraničných „nájazdníkov“ ako Ventaron, Wireless, Mon Cheri a množstvo ďalších. Verím, že rovnako ako vlani sa nám podarí spolu s RTVS z týchto dvoch najvýznamnejších mítingov pripraviť priame televízne prenosy. Ten minuloročný zo Slovenského derby mal mimoriadne vysokú sledovanosť 175 000 divákov. 

Pri väčšine klasických dostihov dochádza k zjednoteniu dotácie na 20 000 eur, čo pri Jarnej cene kobýl a Oaks znamená pokles o 3 000 eur a pri Veľkej jarnej cene dokonca o 5 000 eur. Po rokoch rastu, prípadne aspoň ustáleného stavu, klesá o 14 % aj dotácia Slovenského derby. Najlepšie honorované dostihy sa tento rok pobežia o 55 000 eur. Čím si to vysvetľujete? 

Ako som už spomenul, pred dostihovou sezónou sme absolvovali množstvo stretnutí s majiteľmi a trénermi a citlivo vnímame aj trendy v okolitých krajinách. Naša filozofia je taká, že peniaze, ktoré sme ušetrili znížením dotácií v klasických dostihoch, vieme použiť v dostihoch nižších kategórií, resp. na majiteľské a chovateľské prémie, ktoré pozitívne stimulujú domáci chov anglického plnokrvníka. 

Jiří Palík sa vlani stal prvý raz na Slovensku šampiónom rovinových jazdcov a prerušil tak niekoľkoročnú hegemóniu dvoch našich špičkových jazdcov Jaroslava Línka a Zdenka Šmidu. Myslíte si, že táto trojica znova zvedie boj o prvenstvo? 

Jiří Palík vlani na čo siahol, to vyhral. Tento rok však bude opäť pôsobiť v Nemecku, kde sa zmluvne zaviazal ako stajňový jazdec pre majiteľa Holgera Renza v Kolíne nad Rýnom. Nevylúčil síce, že pri každej voľnej príležitosti sa ukáže v Bratislave, predpokladám však, že minuloročných 95 štartov a 26 víťazstiev určite nedosiahne. To je šanca pre Línka so Šmidom, aby sa opäť pobili o jazdecký šampionát. 

Milan Valko 

Páčil sa vám článok?