Príďte aj s deťmi: Park na Račianskom mýte po veľkej premene už otvorili

20.12.2023

Zdroj: MČ Nové Mesto

Páčil sa vám článok?

Samospráva v bratislavskom Novom Meste pár dní pred Vianocami sprístupnila uzavretú časť obľúbeného parku na Račianskom mýte, ktorá prešla veľkou rekonštrukciou. Čo všetko tu nájdete?

Ako nás informovala hovorkyňa samosprávy  Jana Žjak, revitalizovaný priestor v rušnej lokalite Bratislavy poskytne návštevníkom aj obyvateľom okolitých štvrtí oddychové plochy, množstvo hracích prvkov aj viac zelene. Bratislava získala moderný a ekologický park, zatiaľ je však sprístupnený v obmedzenom režime.

Park Račianske mýto, ktorý vznikol na mieste niekdajších cintorínov (evanjelického a katolíckeho), prešiel komplexnou rekonštrukciou aj v roku 2000, pričom sa stal jedinečným priestorom s ústrednou dominantou v podobe fontány a sochy Hirošima od výtvarníka Tibora Bartfaya. Jeho pôvodný stav bol však už zastaraný, opotrebovaný a jednotlivé plochy prestali spĺňať funkčnosť či estetické nároky. Zásadná premena sa napokon podarila v tomto roku - práce na revitalizácii parku sa začali v polovici júna a po takmer šiestich mesiacoch je sprístupnený pre verejnosť.

Zdroj: MČ Nové Mesto

V parku nájdete množstvo hracích prvkov.

Dnes je park na Račianskom mýte vodozádržnými opatreniami adaptovaný na suchá a letné horúčavy. V parku sú tri dažďové záhrady, staré nepriepustné povrchy nahradili spevnené priepustné povrchy s vodozádržnou funkciou a plochy zelene s funkčnou vegetáciou. Voda v parku sa zadržiava v troch poldroch, vďaka čomu ostane v území až 4 700 m3 zrážkovej vody. „Pre Novomešťanov je toto priestor s obrovskou pridanou hodnotou. Oddnes budeme mať v Novom Meste moderný a funkčný park s ekologickým prínosom pre celú lokalitu. Revitalizácia sa týka plochy s výmerou 25 576 štvorcových metrov,“ uviedol starosta Nového Mesta Matúš Čupka.

Zdroj: MČ Nové Mesto

​Otvorenie Parku na Račianskom mýte - vpravo starosta Matúš Čupka s primátorom Matúšom Vallom

Nová podoba parku spĺňa podľa neho dôležité udržateľné parametre: dažďová voda zo športoviska je odvedená drenážou do vsakovacej dažďovej záhrady. Okrem troch dažďových záhrad s výmerou 269 m2 a troch vsakovacích poldrov s výmerou 246 m2 slúži na zadržiavanie zrážkovej vody  aj terénna modelácia v zelených plochách. Keďže trávnaté plochy sú v tomto ročnom období citlivé, samospráva prosí návštevníkov parku, aby nevstupovali na ohradené plochy a nepúšťali na ne ani domáce zvieratá.

Zdroj: MČ Nové Mesto

​Pohľad od lavičky legendárneho Mekyho Žbirku

Okrem ošetrenia pôvodnej zelene v parku a výrubu starých i chorých stromov pribudli nové dreviny. Pri gastro prevádzke budú rásť popínavé rastliny, ktoré zlepšia tienenie terasy, okolie fontány rozkvitne novými záhonmi trvaliek. Staré spevnené plochy nahradili vodopriepustné plochy – mlatové povrchy i vodopriepustný parkový betón. Nové detské ihrisko je prispôsobené aj deťom so zdravotným znevýhodnením pomocou viacerých inkluzívnych prvkov ako sú detský kolotoč, hojdací kôš a prispôsobené pieskovisko. Inkluzívny prístup je umožnený aj na nové športovisko.

Zdroj: MČ Nové Mesto

Vynovené je športovisko, pribudol i nový mobiliár...

Rozmanité aktivity v exteriéri umožní i vynovené multifunkčné športovisko s novým osvetlením, pribudli nové lavičky, šachové stolíky, stolnotenisové a kempingové stoly, hojdacie siete, stojany na bicykle, cvičiace posilňovacie stroje aj plocha na petang. Návštevníci budú môcť využívať letnú terasu, na ktorú pribudne girlanda na náladové osvetlenie a hmlová clona na ochladzovanie priestoru v letných horúčavách.

Zdroj: MČ Nové Mesto

​V parku si zahráte aj basketbal či futbal.

Cez Račianske mýto denne prejde niekoľko desiatok tisíc ľudí, keďže je prestupným miestom a križovatkou mnohých ciest. Zároveň je pre obyvateľov štvrte nenahraditeľným miestom pokoja uprostred rušného mesta, ktoré konečne dostane dôstojnú podobu,“ uzavrel starosta Matúš Čupka.

Realizáciu projektu „Adaptácia parku na Račianskom mýte prostredníctvom vodozádržných opatrení“ podporil Kohézny fond v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Celková suma projektu bola vo výške 1 516 276 eur, z toho nenávratný finančný príspevok je 850 510,59 eura. 

(ts)

Páčil sa vám článok?