Viete, kde sa váš pes bez problémov vybehá bez vôdzky? Pozrite si miesta, ktoré odporúča mestská polícia

24.4.2023
0

Zdroj: Mestská polícia Bratislava

Páčil sa vám článok?

Ak sa vyberiete so svojím štvornohým kamarátom do lesa, držte ho na vôdzke. O nešťastné prípady, keď voľne pustený pes usmrtí napríklad srnku, nie je núdza. Bratislavskí mestskí policajti pripravili pre vás zoznam výbehov, kde sa každý pes vybehá dosýta a nikomu neublíži. Prečítajte si tiež, aké pravidlá určuje zákon.

Policajti z environmentálnej hliadky sa pravidelne stretávajú v mestských lesoch s prípadmi voľne pustených psov. „Často počúvame výhovorky typu - môj pes ma poslúcha na slovo. Nezabúdajte, že aj slušný a socializovaný pes môže ublížiť. Neraz sme boli svedkom situácie, kedy psa premohol inštinkt a nečakane sa rozbehol za zverou, ktorú uhnal, spôsobil jej zranenie alebo ju dokonca usmrtil,“ upozorňuje Barbora Krajčovičová z Mestskej polície Bratislava. 

Pripomína tiež, že pes bez vôdzky stresuje i mnohých návštevníkov lesoparku - môže napríklad udrieť človeka náhubkom či zvaliť ho na zem. Aby ste psa unavili, držte ho na dlhej vôdzke alebo s ním zájdite do výbehu, nájdete ho v takmer každej mestskej časti. Mestskí policajti pripravili pre vás nasledujúci zoznam výbehov v Bratislave, kde môžete vypustiť psa navoľno.
• Devínska Nová Ves: na sídlisku Podhorské na ulici J. Smreka a na sídlisku Kostolné pri veľkom parkovisku na ulici J. Poničana,
• Dúbravka: Dražická ulica,
• Karlova Ves: v spodnej časti Parku Kaskády (ohraničený ulicou H. Meličkovej a Kresánkova),
• Lamač: Bakošova ulica, medzi ulicami Podháj a Studenohorská a v blízkosti Heyrovského ulice,
• Nové Mesto: v oblasti Hálkovej a Brezovskej ulice, Pionierska ulica, v lokalite Jeséniovej ulice – pri gaštanici,
• Petržalka: Vyšehradská, Wolkrova a Holíčska ulica,
• Podunajské Biskupice: medzi Vrakunskou a Lotyšskou ulicou, ako aj na plochách označených príslušnou tabuľkou na Dvojkrížnej (na hranici mestských častí Podunajské Biskupice a Vrakuňa) či Estónskej ulici,
• Rača: Černockého ulica,
• Ružinov: Astronomická, Syslia, Drieňová alebo Tomášikova ulica (park pred Paneurópskou vysokou školou),
• Staré Mesto: Palárikova a Poľná ulica, Dostojevského rad, Landererov park a park Belopotockého,
• Vrakuňa: vnútroblok medzi bytovými domami na Bučinovej, Vŕbovej, Jedľovej a Poľnohospodárkej ulici.

No ako je to s voľným pohybom psov mimo upravených výbehov? Pravidlá určuje zákon 282/2002, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Zo zákona vyplýva, že obec nesmie vo všeobecne záväznom nariadení určovať miesta, kde je voľný pohyb psa dovolený (ako sa to niekedy z nevedomosti v obciach deje), ale naopak, smie vymedziť iba miesta, kde je voľný pohyb psa zakázaný. Takéto miesta musí navyše viditeľne označiť. Aj mestskí policajti  zvyknú napomínať psíčkarov za pustených psov mimo výbehu. Podľa zákona však musí byť miesto, kde psa nemôžete pustiť navoľno, viditeľne označené. Teda všade, kde nie je viditeľne označený zákaz, môže byť pes pustený, keďže zákon je nadradený všeobecne záväzným nariadeniam.

Paragraf 5 zákona 282/2002:

Zdroj:

(ts, bn)

Páčil sa vám článok?