Premena známej ulice so známym domom: Všimli ste si niekedy označenie na fasáde?

17.12.2022

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Túto ulicu v bratislavskom Novom Meste určite poznáte, takisto impozantný obytný dom z roku 1924 v pozadí, i keď na historickej fotografii je úplne zničený. Možno vás prekvapí nielen údaj na fasáde, ale tiež dnešná prevádzka na prízemí objektu.

Dobová fotografia s vtedajším štátnym obytným domom, ktorý sa nachádza na nároží Vajnorskej a Trnavskej ulice, je z 28. mája 1945 a jej autorom je Ladislav Roller. Podobne vyzerali mnohé ďalšie budovy v Bratislave, ktoré počas druhej svetovej vojny zničili a vypálili Nemci. Dnes, po obnove, patrí táto takmer storočná stavba k lukratívnym adresám v našom meste. Na úvodnej foto k článku je pohľad od Krížnej, donedávna Steinerovej ulice, ktorá tiež prešla obrovskou premenou.

Rozsiahly nárožný objekt z roku 1924 bol postavený podľa návrhu českého architekta Vojtěcha Šebora (1890 – 1968), ktorý istý čas pôsobil aj v Bratislave. Má charakteristickú farebnosť rondokubistickej architektúry, ktorá k nám prišla práve z Česka – niektorí odborníci nazývali tento sloh české art deco, no našli sa i kritici, ktorí ho označili za „pomýlený“.

Mnohí z nás prechádzajú okolo impozantnej stavby možno aj každý deň, nie každý si však všimne údaj pri vstupe od Trnavského mýta - na fasáde je viditeľne vyznačený dátum 1924 a pred ním písmeno L. Porovnajte si historickú fotografiu s aktuálnou od Ľubomíra Deáka z OZ Bratislava a jej Premeny – na nej sme údaj zvýraznili:

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​Rok 1945: Štátny obytný dom na nároží Vajnorskej a Trnavskej po požiari

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

​Rok 2022: Stavba českého architekta dnes, údaj na fasáde je v červenom krúžku.

Zaujímavé je tiež, že pred takmer 80 rokmi (ako vidieť na dobovom zábere) fungovala na prízemí domu, presne na rohu Vajnorskej a Trnavskej, lekáreň - a lekáreň nájdete na rovnakom mieste i dnes. Spomínané označenie objektu rokom 1924 a písmenom L je pri vchode hneď vedľa tejto prevádzky.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​Vtedy a dnes: Pohľad na takmer storočnú stavbu z Krížnej ulice v roku 1945 a v roku 2022

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

​Stavbu českého architekta eviduje aj Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave. Na webovej stránke ústavu je k tejto pamätihodnosti na adrese Vajnorská 2 – 8, Trnavské mýto, Trnavská ulica 1 – 13 stručný opis: „Päťpodlažné podpivničené bloky domov na nároží Vajnorskej ulice, Trnavského mýta a Trnavskej ulice s výrazne horizontálne aj vertikálne členenou fasádou boli postavené podľa projektu architekta Vojtěcha Šebora. Rozsiahly blok má mohutný sokel, plasticky členený geometrickou bosážou. Pri vstupe zo strany Trnavského mýta je dátum 1924 a písmeno L.“

(ac)

Páčil sa vám článok?