Do zoologickej záhrady priviezli nový druh zvieraťa, na chrbte môže mať až 300-tisíc ostňov

20.1.2022
0

Zdroj: Tomáš Hulík/ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej zoologickej záhrade môžete od dnešného dňa pozorovať nový druh zvieraťa. Konkrétne ide o urzona kanadského. Informuje o tom zoo na sociálnej sieti.

"Do Zoo sme priviezli párik urzonov. Tmavšieho samčeka a do hneda sfarbenú samičku," informuje zoo.

Urzon kanadský (Erethizon dorsatum), ktorý žije v Severnej Amerike, patrí medzi hlodavce a na svojom chrbte môže mať až 300 tisíc ostňov dlhých 10 – 15 cm. Tieto ostne sú schované medzi dĺhymi chlpmi a keď sa urzon cíti ohrozený, naježí svoje ostne, vďaka čomu sa opticky zväčší.

Zdroj: Tomáš Hulík/ZOO Bratislava

Urzony svojím výzorom pripomínajú dikobraza, no majú kratšie a mäkšie pichliače. Na rozdiel od dikobraza dokážu šplhať po stromoch. Aktívne sú najmä v noci a živia sa rastlinami. Dožívajú sa 18 rokov.

ROZHOVOR: Na aké zmeny sa môžu tešiť návštevníci ZOO? Bude ich naozaj dosť

Zoologická záhrada Bratislava opäť otvára od utorka 4. januára svoje brány pre návštevníkov. Aký rok má za sebou a na aké zmeny a nové zvieratá sa môžete tešiť v roku 2022? Presťahuje sa už medveď do nového výbehu a prečo v nej dodnes nemáme slony? Rozprávali sme sa s Tomášom Hulíkom, ktorý je v súčasnosti poverený jej vedením. Široká verejnosť ho pozná aj ako známeho prírodovedca, filmára a fotografa.

(ms)

Páčil sa vám článok?