FOTO: Čo sa stalo? Známy bratislavský poslanec Adam Berka spal v noci na ulici

27.11.2020
0
Adam Berka Noc vonku

Zdroj: Instagram_Adam Berka

Páčil sa vám článok?

Bratislavský komunálny poslanec Adam Berka, ktorý sa stal na celom Slovensku známym, keď svojsky prekonával nový koronavírus, strávil uplynulú noc v centre mesta na ulici. Tentokrát však nešiel s partiou žúrovať, ale pomôcť dobrej veci. Rozhodol sa zapojiť do projektu Noc vonku, ktorá každoročne poukazuje na problém bezdomovectva.

"Máme za sebou noc vonku. Každý z nás si aspoň na chvíľu mohol vyskúšať situáciu, ktorú ľudia na ulici zažívajú denne, Bez možnosti ísť na záchod, bez teplej sprchy, pocitu bezpečia a možnosti po ťažkej noci ísť domov a dať si teplý čaj," uviedol po noci strávenej vonku staromestský poslanec Adam Berka, ktorý sa na začiatku vypuknutia druhej vlny v našej krajine dostal do povedomia ľudí "neslávnou" situáciou s koronavírusom, ktorý zažil na vlastnej koži. 

Adam si toto prespatie v zime vonku vyskúšal vôbec prvýkrát. "Priznám sa, bál som sa zimy, tak som sa poriadne obliekol a okrem spacáku si zobral aj dve deky, a preto to nakoniec bolo znesiteľné. Ľahli sme si na trávu, takže nebolo ani tak tvrdo, ale spacáky sme mali ráno mokré," povedal pre banoviny.sk Berka a dodal, že si nevie predstaviť, nemať možnosť ísť sa zohriať a vysušiť domov a pokračovať v tomto istom duchu aj na druhý deň. "V tom je obrovský rozdiel medzi nami, čo sme šli von na jednu noc zo solidarity a medzi tými, pre ktorých je toto každodenná realita," upozornil na situáciu.

Zdroj: Instagram_giorgiofinkelstein

​Adam Berka

Ľudia, ktorí sa zapojili, si na štvrtkovú noc ustlali mimo pohodlia svojho domova tak, aby boli schopní prekonať noc v chlade a zime.


Zdroj: Instagram_Adam Berka

​Adam s priateľmi sa rozhodol zapojiť do projektu a strávil noc vonku v spacáku na Námestí Slobody

Podujatie Noc vonku sa tento rok kvôli pandémii uskutočnilo online formou. Občianske združenie Vagus, ktoré ho zastrešuje, takýmto spôsobom upozorňuje na problematiku ľudí bez domova. V Bratislave žije na ulici 4 až 5 tisíc ľudí, na celom Slovensku ich je 23 tisíc. Partneri podujatia prispeli za každého, kto akciu svojou účasťou podporil, 20 eur na služby pre ľudí bez strechy nad hlavou.

Zdroj: Instagram_Adam Berka

"Kapacity sociálnych služieb poskytujúcich útočisko počas noci nestačia na pokrytie potrieb všetkých týchto ľudí. Preventívne opatrenia, ktoré by zabránili tomu, aby sa ľudia v ťažkej životnej situácii ocitli bez domova celkom absentujú. Naším dlhodobým a najväčším cieľom je preto ukončovanie bezdomovectva," hovorí Alexandra Kárová, riaditeľka OZ Vagus.

Hlavnou témou Noci vonku 2020 bola potreba dostupného stabilného bývania. Práve to považuje združenie Vagus za prvý krok k tomu, aby človek bez domova mohol začať pracovať na zmene svojej situácie.

"Ďakujem všetkým, ktorí akciu aj tento rok svojou účasťou podporili a verím, že o rok nás bude ešte viac. Majte pekný deň kamaráti," dodal na záver Berka.

(nc)

Páčil sa vám článok?