Koronavírus: Poslanec Berka vyvolal masovú reakciu, odberové miesto na Kramároch "skolabovalo"

25.8.2020
0

Zdroj: Marián Dekan, FB A. Berka

Páčil sa vám článok?

Verejné priznanie na koronavírus pozitívneho mestského poslanca v Bratislave Adama Berku, ktorý popísal, ako "ťahal šnúru" po bratislavských podnikoch, má ďalší následok. V dôsledku poslancovho úprimného statusu sa včera pred odberovým miestom na Kramároch zhromaždili stovky ľudí, ktorí žiadali o vyšetrenie. Technicky to však bolo nemožné zvládnuť.

Adam Berka totiž vo svojom statuse opísal i to, ako sa dal otestovať na Kramároch na koronavírus. "Na test som sa objednal hneď, ako mi bolo zle, zaregistroval som sa na webe, na základe vašich odporúčaní. No, žiaľ, dodnes mi neprišiel termín na odber," opísal najskôr Berka a tak  sa vo štvrtok vybral na Kramáre bez objednania. Test mu zdarma za hodinku aj urobili. "Podľa odporúčania známych som tam šiel, prednosť mali tí, ktorí sa registrovali. Tak som počkal, 10 ľudí bolo predo mnou, celé to trvalo aj s otestovaním približne hodinu. Výsledky som obdržal po 2 a pol dňoch, SMS mi prišla teraz v noci," informoval poslanec za Team Vallo Berka.

Tieto jeho slová spôsobili, že sa včera na Kramároch zhromaždili stovky ľudí. Mnohí si mysleli, že sa jednoducho dajú zadarmo na počkanie otestovať. "Mestský poslanec Adam Berka  uviedol vo svojom statuse nepravdivé informácie, na čo sme ho upozornili a požiadali o nápravu. Nie je pravda, že v  odberovom mieste na Kramároch testujeme všetky osoby, ako písal pán poslanec vo svojom statuse. Na Kramároch testujeme osoby s vydaným COVID passom alebo osoby s jasnými príznakmi ochorenia. Žiaľ, pán poslanec svojím statusom spôsobil to, že pred mobilným odberovým miestom na Kramároch sa včera zhromaždili stovky ľudí, čo je v aktuálnej epidemiologickej situácii neprípustné," povedala nám dnes hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská. Samozrejme, toľkých ľudí uspokojiť nemohli, a tak mnohí odchádzali nahnevaní preč.

"Univerzitná nemocnica Bratislava má tri mobilné odberové miesta a to pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda (Petržalka), pred Nemocnicou Ružinov a tiež pred Infekčným pavilónom na Kramároch. Kapacitne sú tieto miesta zatiaľ postačujúce. Odber vzoriek je vykonaný všetkým osobám, ktoré sa zaregistrovali cez stránku korona.gov.sk a bol im vydaný COVID pass v ktorom mali presne určený čas a miesto vyšetrenia. Je dôležité riadiť sa inštrukciami COVID passu pretože sa tak zamedzí  zbytočnému zhromažďovaniu veľkého počtu ľudí pred odberovým miestom. V odberovom mieste na Kramároch sú vyšetrené aj osoby bez COVID passu, ale iba v prípade ak vykazujú jasné príznaky tohto ochorenia," dodala Kliská.

​Adam Berka odvtedy svoj status zmenil. "Mám informáciu od primárky nemocnice na Kramároch. Kramáre sú jediné miesto v Bratislave, kde v súčasnosti môže dôjsť k otestovaniu "pacienta" bez COVID PASSu. Táto možnosť je však vyhradená pre kritické stavy pacientov a preto je veľmi dôležité, aby ste sa všetci registrovali cez web korona.gov.sk. a neprišli na odbery neobjednaní... Nemocnica na Kramároch je na pokraji svojich kapacít. A v prípade, ak sa pôjdu testovať ľudia s podozrením na COVID bez akútnych príznakov, je veľmi pravdepodobné, že to nemocnica kapacitne nezvládne. Preto sa prosím registrujte a zodpovední by mali zamakať na čo najrýchlejšom zriadení viacerých odberných miest pri iných poliklinikách v meste," uvádza aktuálne Berka.

Pod poslancovým statusom sa však objavilo veľa kritických príspevkov. "Pán Adam Berka, ako zdravotník sa Vás chcem spýtať, či vyvodíte politickú zodpovednosť za Vaše nepríkladné správanie. To, že navštevujete toľké podniky po sebe za dva dni a to že vďaka Vášmu statusu skolabovali Kramáre, keďže sa 800 ľudí naraz rozhodlo dať sa odtestovať bez predošlého prihlásenia. To, že mojich už aj tak tažko skúšaných kolegov to ohrozilo na zdraví a na živote, lebo je rozdiel, ak vám denne nadáva 30 a 300 pacientov, toto všetko je nezlučiteľné s funkciou politika, ktorý má isť ľudu príkladom a nie zbierať lajky za statusy pripomínajúce osobný blog. Takže sa pýtam, vyvodíte politicku zodpovednosť?" napísala mu Zuzana.

S Adamom Berkom sme sa spojili aj dnes. Potvrdil nám, že mu telefonovala primárka z Kramárov s tým, že nemocnica nápor ľudí nezvláda. K téme sa však po dohode s kolegami rozhodol na istý čas nevyjadrovať, keďže jeho statusy vyvolali rozporuplné reakcie. Preto neodpovedal ani na otázku, či uvažuje o tom, že sa vzdá mandátu. 

(ms)

Páčil sa vám článok?