Bratislavský poslanec Berka priznáva: Mám Covid-19, mohol som ho šíriť, tu je zoznam miest, kde všade som sa zabával

23.8.2020
0
Adam Berka

Zdroj: Facebook/Adam Berka

Páčil sa vám článok?

Bratislavský mestský poslanec a architekt Adam Berka je pozitívny na koronavírus. Pôvod nákazy netuší, avšak podrobne opisuje svoj príbeh, aké mal príznaky a kde všade v meste sa pravdepodobne už nakazený pohyboval, zabával či tancoval. Bratislavské noviny s ním dnes hovorili.

"Bol som pozitívne testovaný na COVID19, dozvedel som sa o tom pred hodinou. Inkubačná doba je 14 dní za tú dobu som mohol chorobu kedykoľvek dostať, aj ju šíriť. Bol som v meste pár dní po sebe, medzi ľuďmi, v niekoľkých baroch, v jednom klube a na diskotéke. Konkrétne bol som v Bukowskom 13.8., vo WAXe 13.8. na hiphope, v Luna bare piatok 14.8., v Baudelaire bare 13., 14.8., rozprával som sa s ľuďmi na ulici, tancoval v uzatvorených priestoroch Luny, a v sobotu som šiel na Flaam fest do Nitry," uviedol dnes svoj "korona príbeh" na svojom súkromnom facebookovom profile Adam. 

Ako ďalej tvrdí, toto boli len tri dni pred vypuknutím prechladnutia (neskôr potvrdeným ochorením COVID-19), predtým sa normálne pohyboval v meste a riešil pracovné stretnutia či chodil do obchodov.

Príznaky začal Adam pociťovať v nedeľu 16.8. ráno. Začalo to škriabaním v hrdle. Keďže rád žije spoločenským životom, pripisoval to žúrovaniu, avšak, podľa jeho slov nerobil nič neštandardné, nepil studené pivo, a preto si myslel, že ide o virózu. "Malo to rovnaký priebeh, ako viróza," pokračuje v rozprávaní Adam.

V nedeľu 16.8. ho škrabalo v hrdle, v pondelok a utorok preležal doma s teplotami, v pondelok si išiel kúpiť Pho (vietnamské jedlo) cez ulicu s tým, že po dvoch dňoch ležania s teplotami a bolesťou očí a hlavy sa vypotil a v stredu sa už cítil lepšie.

"Stále som to nesilil, cvičil pomenej, bol som v kľude," hovorí Adam. Dodal, že v stredu si šiel opäť kúpiť jedlo k Vietnamcom a zašiel len k sebe do obchodu pracovať.

V okamihu, ako dozvedel, že niečo s ním nie je v poriadku, objednal sa pre istotu na test na koronavírus. "Na test som sa objednal hneď, ako mi bolo zle, zaregistroval som sa na webe, na základe vašich odporúčaní. No, žiaľ, dodnes mi neprišiel termín na odber," tvrdí Adam. Kvôli tomu nešiel navštíviť ani svoju babku, keďže vtedy si nebol istý, či nejde o koronavírus.

Vo štvrtok sa preto poslanec Berka rozhodol ísť na test bez objednania, na Kramároch mu ho spravili zadarmo. "Podľa odporúčania známych som tam šiel, prednosť mali tí, ktorí sa registrovali. Tak som počkal, 10 ľudí bolo predo mnou, celé to trvalo aj s otestovaním približne hodinu. Výsledky som obdržal po 2 a pol dňoch, SMS mi prišla teraz v noci," hovorí poslanec Berka.

Berka zároveň poukazuje na problém, na ktorý viacerí upozorňujú od začiatku vypuknutia pandémie. Kritizuje testovanie. "Ak málo testujeme, máme ako krajina dobré výsledky. Dobré výsledky ale máme aj preto, lebo málo testujeme, a to v kombinácii s minimálnymi opatreniami na zamedzenie šírenia vírusu," upozorňuje Berka.

Zároveň konštatuje, že každý  človek, s ktorým sa stretol toto leto, mohol byť pozitívny na COVID-19, negatívny na COVID-19 je len ten, kto má negatívny COVID-19 test alebo ešte lepšie, pozitívny test na protilátky, čo znamená, že COVID už prekonal.

Poukazuje, že chyba je v základnom naratíve, keď sa Slováci mylne nazdávajú, že COVID-19 sa donáša z cudziny, aj preto podľa neho zrejme nedostal termín na testovanie, pretože nebol v zahraničí.

"Myslím si preto, že každý jeden občan Slovenska by mal absolvovať test na protilátky a každý, kto bol v kontakte s ľuďmi, by sa mal priebežne testovať na COVID-19 s tým, že len tak budeme mať reálne informácie o stave pandémie na Slovensku," hovorí Berka.

Zároveň priznáva, že o chorobe nevie všetko, čo by chcel a pýta sa viaceré otázky. "Zaujímalo by ma, ako dlho od nakazenia sa, cez ochorenie až koľko dní po vyzdravení, môže by človek infekčný s potenciálom chorobu šíriť? Aká je šanca, že chorobu druhý dostane, ak je s vami v kontakte bez hermetickej ochany v ktorý čas plus mínus pred a po vypuknutí choroby? Tiež ma zaujíma, či nie je lepšie ochorieť v kontrolovanom prostredí a vytvoriť si protilátky a zamedziť tak hrozbe, že chorobu v budcnosti nepodchytím a nechtiac ju budem šíriť?," spytuje sa Berka.

Hovorí, že aj keby mal negatívny výsledok, dal by si tiež spraviť test na protilátky, aby zistil, či chorobu už prekonal.

"Ak chcete testy, zaregistrujte sa na webe "korona.gov.sk". Ak napíšete, že ste boli v kontakte s pozitívne testovaným človekom, dostanete zrejme termín, ak ste so mnou v kontakte neboli, choďte na Kramáre bez objednania," odporúča na záver s upozornením, že sme evidentne riziková krajina. "Práve domnienka, že ňou sú len cudzie krajiny z nej rizikovú krajinu robí," hovorí na záver.

S Adamom sme sa telefonicky spojili, podľa jeho slov sa aktuálne cíti dobre, ako po prekonaní mierneho nachladnutia. "Veľmi ma ale mrzí, ak som nevedomky mohol niekoho nakaziť. Rovnako tak netuším, od koho som mohol chorobu dostať ja," hovorí Adam. Berka býva v Starom Meste, kde sa nachádza aj teraz  v karanténe. "Dnes mi volali z ÚVZ, s tým, že ma budú v pondelok kontaktovať, aby previedli celé epidemiologické šetrenie a dohľadanie kontaktov," povedal pre banoviny.sk Berka.

Keďže je mestský poslanec, kontaktoval aj magistrát, kde potvrdil, že so zamestnancami magistrátu do kontaktu neprišiel. Nebol ani v budove magistrátu. Počas letných prázdnin sa mestské zastupiteľstvo nekoná. "Volal som s riaditeľom magistrátu, kde som mu potvrdil, že na magistráte som sa v sledovanom období nenachádzal," povedal pre banoviny Adam. Tiež nám potvrdil, že nebol ani na miestnom úrade Starého Mesta, na júlovom miestnom zastupiteľstve sa kvôli iným povinnostiam nezúčastnil. 

Adam Berka v roku 2012 rozbehol 82 Bøok & Design Shõp, kníhkupectvo zamerané na architektúru, dizajn, umenie a ilustráciu. V roku 2017 vydal prvú knihu - Ilustrovanú Ústavu Slovenskej republiky. Založil projekty Miesta Mesta a Bratislava Budúcnosti. V Teame Vallo kandidoval za mestské aj zastupiteľstvo Starého Mesta.

(nc)

 

Páčil sa vám článok?