Podujatie Noc vonku poukazuje na problém bezdomovectva, zapojte sa aj vy

23.11.2020

Zdroj: Tomas Halasz

Páčil sa vám článok?

Desiatky ľudí prespia vo štvrtok, 26. novembra na znak solidarity s ľuďmi bez domova pod holým nebom. Cieľom je vyjadriť podporu viac ako 23 000 ľuďom bez domova na Slovensku a poukázať na potrebu dostupného bývania, prevencie a služieb pre ľudí bez domova.

OZ Vagus organizuje aj tento rok podujatie Noc vonku, ktorým sa snaží poukázať na problém bezdomovectva. Kvôli pandemickej situácii sa podujatie presúva do online priestoru. Nad Nocou vonku 2020 prevzala záštitu prezidentka Zuzana Čaputová.

V Bratislave žije približne 4 000 ľudí bez domova. Na celom Slovensku je to asi 23 000 ľudí, ktorí nemajú domov.

"Kapacity sociálnych služieb poskytujúcich útočisko počas noci nestačia na pokrytie potrieb všetkých týchto ľudí. Preventívne opatrenia, ktoré by zabránili tomu, aby sa ľudia v ťažkej životnej situácii ocitli bez domova celkom absentujú. Naším dlhodobým a najväčším cieľom je preto ukončovanie bezdomovectva," hovorí Alexandra Kárová, riaditeľka OZ Vagus.

Hlavnou témou Noci vonku 2020 je potreba dostupného stabilného bývania. Práve to považuje združenie Vagus za prvý krok k tomu, aby človek bez domova mohol začať pracovať na zmene svojej situácie.

Noc vonku 2020 sa koná vo štvrtok, 26. novembra. Ľudia, ktorí sa rozhodnú zapojiť, si na štvrtkovú noc ustelú mimo pohodlia svojho domova tak, aby boli schopní prekonať noc v chlade a zime.


"Môže ísť aj o vlastný balkón či záhradu, potrebné je teplé oblečenie, spacák a kus odhodlania. Podstatou je snažiť sa prekonať noc vonku a na druhý deň fungovať ako v iný bežný deň," hovorí Kárová.

Po minulé roky sa stretlo vždy okolo 30 ľudí, ktorí spoločne prespali na námestí SNP alebo inom frekventovanom mieste v centre Bratislavy. "Tento rok to budú mať účastníci Noci vonku o niečo jednoduchšie, preto občianske združenie verí vo väčšiu účasť a vyzýva aj ľudí z celého Slovenska, aby sa zapojili," dodala Kárová.

Viac informácií o podujatí a o tom, ako sa do Noci vonku zapojiť uvádza združenie na svojich sociálnych sieťach.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?