Dôkladne čistá a zdravá domácnosť? Zoznámte sa s ozónovou dezinfekciou

29.5.2020

Zdroj: ozonmax.sk

Páčil sa vám článok?

Mať čistý domov po namáhavom celodennom upratovaní je asi ten najlepší pocit, ktorý si iste pravidelne užívate.

Víkend čo víkend je čas opäť vysúkať rukávy, natiahnuť rukavice, zobrať handru do ruky a všetko sa začína od znova. Každopádne, stojí to za to. Okrem klasických možností čistenia domácností existujú ďalšie, o ktorých ste možno doposiaľ nevedeli. Sú účinné aj zoči voči takým protivníkom ako hmyz, plesne, vlhkosť či zápach, ktorého sa možno už dlho nemôžete zbaviť. O baktériách a vírusoch nehovoriac.

Zdroj: ozonmax.sk

Iste, použiť môžete rôzne metódy, viac či menej šetrné. Napríklad dostupné „eko“ čistiace prostriedky, ktoré sú na bežné upratovanie skvelé, no na už spomínaný pretrvávajúci zápach či pleseň nepostačujúce. Potom tu máte účinnejšiu, no pre životné prostredie a zdravie nie veľmi vhodnú metódu použitia dezinfekčných prostriedkov na báze chlóru. Ak však chcete zvládnuť všetko súčasne a niekoľkokrát do roka váš príbytok skutočne zbaviť úhlavných nepriateľov čistoty, určite by ste si mali niečo prečítať o čistení ozónom, ktoré patrí do kategórie „bio“, čiže prírodného čistenia.

Je to veľmi šetrná metóda, ktorá zbaví každý kút vašej domácnosti baktérií bez toho, aby ste museli všetko hodiny drhnúť, či používať nebezpečné chemické čistiace prostriedky. A napokon aj vzhľadom na situáciu okolo pandémie a zvýšených hygienických štandardov ambulancie, nemocnice, ale aj firmy hľadajú možnosti, ako čo najefektívnejšie a najúčinnejšie vyčistiť akýkoľvek priestor. Tak prečo ho nepoužiť aj u vás doma?

Ako po letnom daždi

Ak sa chcete v priestore, v ktorom žijete, cítiť bezpečnejšie, môže byť čistenie pomocou profesionálneho generátora ozónu na báze aktívneho kyslíka (chemická značka O3) ideálnym riešením dostupným naozaj pre každú domácnosť.

Zdroj: ozonmax.sk

Pamätáte si tú vôňu, ktorú má ovzdušie po letnom daždi? Tak to je presne pocit, ktorý budete mať po dezinfekcii ozónom. Ozón je plyn tvorený troma atómami kyslíka a je ťažší než vzduch. Význam gréckeho slova ozón je voňať, čiže túto asociáciu iba podčiarkuje. Technologicky proces vzniku ozónu funguje veľmi zjednodušene tak, že vzduch z miestnosti prúdi cez elektrické pole a vzniká tichý výboj. Práve elektrický výboj rozštiepi molekuly kyslíka na atomárny kyslík, ktorý sa ďalej zlúči s molekulou kyslíka a vytvárajú ozónové zlúčeniny.

Ani koronavírus nemá šancu

Výbornou správou je, že je účinný aj proti zápachom, roztočom, hlodavcom, baktériám, vlhkosti, a najmä vírusom - preukázateľne aj proti obávanému koronavírusu. Aj preto je v súčasnej dobe vhodný tento druh čistenia pre domácnosti, ktoré ho chcú použiť buď ako prevenciu, alebo ako dezinfekciu domácnosti, kde sa pohyboval človek už nakazený vírusom. Čistenie ozónom sa zvykne používať aj v prípade, keď váš dom či byt zachvátil požiar a dlhodobo sa neviete zbaviť nepríjemného zápachu. Aj kuchynské zápachy, nepríjemný a dlhodobý zápach v kúpeľni či WC, v podkroví, kde skladujete veci, čo sa môžu „ešte hodiť“, môžu byť nepríjemný problém. Ak s nimi bojujete zatiaľ bezúspešne, ozonizér môže tento stav vo váš prospech za niekoľko desiatok minút hravo zvrátiť.

Dôležité je však vedieť, že účinnosť nie je absolútne trvalá, čiže pri opätovnej kontaminácii chorým človekom sa akýkoľvek vírus môže opäť dostať do ovzdušia. Aj preto je tento úkon vhodné opakovať pravidelne, rovnako ako pri bežnom upratovaní teda neostane priestor „navždy“ čistý. Každopádne po dezinfekcii ozónom môžete mať stopercentnú istotu, že žiadny vírus neprežije a váš domov tak bude skutočne bezpečný pre všetkých členov rodiny.

Jediné riešenie pre alergikov

Ozón sa dokáže dostať do každej špáry v stene, do čalúnení, čiže čistenie a dezinfekcia sú skutočne dôkladné. Ocenia ho najmä ľudia s alergiami, čo je v období peľových alergií neraz záchranou, pretože vzduch vetraním nedokážete zbaviť alergénov. Po použití nespôsobuje žiadne zdravotné ťažkosti. Práve naopak. Pri profesionálnom čistení kvalitným prístrojom profesionálnou firmou, môžete mať stopercentnú istotu, že dezinfekcia bude bezpečná a skutočne efektívna.

Na čo sa pred čistením ozónom pripraviť?

V prvom kroku je dôležité, aby bola miestnosť zbavená od bežných nečistôt a prachu, čiže je vhodné miestnosť upratať. Je potrebné tiež dôkladne uzavrieť všetky okná aj dvere. Z miestnosti je nutné odniesť rastliny, kvety v kvetináčoch a tiež domácich miláčikov, čiže všetko živé, čo nechceme zlikvidovať.

„Celý proces závisí od výkonu ozónového generátora a samozrejme od metrov štvorcových miestnosti, v ktorej sa má dezinfekcia vykonávať. Snažíme sa preto vždy použiť vhodný typ prístroja, ktorý klientovi ušetrí čas a vieme zároveň garantovať dôkladné čistenie. Priemerne sa však môžeme baviť o jednej až dvoch hodinách, ktoré je potrebné vyhradiť si na tento úkon“, vysvetľuje Milan Mazúr, zo spoločnosti OzónMax.sk, ktorá sa špecializuje na čistenie generátorom ozónu. „Medzi našich klientov aktuálne patrí čoraz viac domácností, ktoré sa pri súčasnom stave po vypuknutí pandémie obávajú nákazy. Veľmi často ozónom čistíme aj interiéry a klimatizácie automobilov, v ktorých sa prirodzene zdržiavajú ľudia veľmi často a nie je možné ich inak dôkladne dezinfikovať. Aktuálne pri objednávke dezinfekcie bytu alebo domu nad 100 eur, vydezinfikujeme klientovi automobil grátis.“

Zdroj: ozonmax.sk
​(PR článok)
Páčil sa vám článok?