FOTO Na Štrkoveckom jazere pribudol ostrovček pre hniezdenie vtáctva

29.10.2018
Nový osadený ostrovček na Štrkovci

Zdroj: Miestny úrad BA Ružinov

Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch Miestnym úradom Bratislava-Ružinov vysúťažený obstarávateľ osadil na Štrkoveckom jazere nový umelý ostrovček pre hniezdenie vtáctva na vode. Zároveň aj zlikvidoval poškodený ostrovček z roku 1998. V septembri miestny úrad vyhlásil verejné obstarávanie na jeho výrobu a osadenie.

„Ostrovček bol priebežne upravovaný, koncom augusta však opäť došlo k jeho závažnému poškodeniu. Som rád, že naši zamestnanci odboru životného prostredia rozhodli 20 ročný ostrovček obstarať úplne nanovo. Štrkovecké jazero je jedným z najkrajších miest v Ružinove. Dúfame, že ostrovček vydrží najmenej ďalších 20 rokov. Aby nedochádzalo k vandalizmu, uvažujeme nad osadením webkamery. Tá bude okolie ostrovčeka nielen monitorovať, ale umožní Ružinovčanom cez internet nahliadnuť čo sa na Štrkoveckom jazere práve deje, uviedol pri osádzaní ostrovčeka starosta Ružinova Dušan Pekár. 

Základom nového umelého ostrovčeka je oceľová konštrukcia o rozmere 5 x 3 m, podlaha z oceľových roštov a plaváky. Povrch umelého ostrovčeka pokrýva geotextília, naň je osadená živá vŕba a hniezdo, pričom zeminou sa vytvoril povrch a zasiala sa na ňom tráva. V závažnému poškodeniu ostrovčeka došlo po jeho utrhnutí od dna jazera, kde bol ukotvený. Z tohto dôvodu je nový ostrovček lanami uchytený o brehy jazera. Nosnosť ostrovčeka je minimálne jedna tona. Dodávateľ garanduje záruku na dielo 3 roky odo dňa protokolárneho odovzdania a prebratia. Cena výroby a osadenia ostrovčeka nepresiahla 7.500 eur s DPH.

Zdroj: Miestny úrad BA Ružinov

​Revitalizáciou Štrkoveckého jazera bolo jazero upravené ako prírodný biotop, ktorého súčasťou je aj uspôsobený ostrovček na hniezdenie migrujúceho vtáctva. Ostrovček, ktorý osadený na vodnú plochu v severnej časti. Jazero je domovom pre rôzne druhy fauny. Stálymi druhmi sú labuť hrbozobá, kačica divá, chochlačka vrkočatá a čajka smejivá, v zime je častá lyska čierna.

Štrkovecké jazero vzniklo v rokoch  1960-1964 ťažbou štrkopieskov na výstavbu sídlisk v Ružinove. Z dôvodu vysokej podzemnej vody bolo vybagrované maximálne do hĺbky 4,5 m iba v severozápadnej časti pod hotelom Junior. V ostatnej časti je hĺbka jazera len 2,5 m, o ploche 56 000 m2. Jazero je pomerne plytké a nemá samočistiace schopnosti, nakoľko dno jazera tvorí neogén - ílovitá štruktúra horninového prostredia. Na dne jazera už nie je štrkopiesok, ktorý by podporoval a umožňoval prepúšťanie prúdenia podzemných vôd, čo by okysličovalo vodu pre jej dostatočnú kvalitu na iné využitie ako prírodný biotop (napríklad kúpanie).

(TS)

Páčil sa vám článok?