Držitelia vodičských preukazov majú od dneška do 22. septembra MHD zadarmo - ako to bude fungovať?

16.9.2018
Autobus c. 53

Zdroj: fb DPB, a.s.

Páčil sa vám článok?

Bratislava sa aj tento rok zapojí do Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý sa koná každoročne od 16. do 22. septembra. Vodiči sa môžu tešiť na možnosť bezplatného cestovania v MHD a na zľavnenú prímestskú dopravu. TASR o tom informoval bratislavský magistrát a Bratislavské noviny zisťovali podrobnosti.

Na jazdu zadarmo v dopravných prostriedkoch MHD bude stačiť preukázanie sa platným vodičským preukazom, ktorý bol vydaný v štátoch EÚ. Netreba teda pri sebe nosiť technický preukaz či iné doklady od auta, ktoré by dokazovali, že ste vlastníkmi či používateľmi vlastného motorového vozidla. Na medzimestské linky 801, 901 a na nočné spoje MHD sa 100-percentná zľava vzťahovať nebude a bude platiť štandardná tarifa Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK).

Chystajú sa túto vymoženosť - bezplatnú MHD bratislavskí vodiči využiť? "Ja sa snažím už dlhší čas preferovať MHD pred autom a buď sa presúvam po meste na bicykli a ak mám viacej času, tak nie je problém chodiť pešo. Čiže aj celý  tento týždeň budem aktívne využívať a kombinovať tieto tri spôsoby dopravy," hovorí Miroslav Dragun, ktorý býva v blízkosti nákupného centra Aupark, ale veľkú čas dňa trávi v centre Bratislavy. "Vyzerá to tak, že rada využijem možnosť cestovať nadchádzajúci týždeň v MHD zadarmo a to aj preto, že som v piatok dostala defekt na aute a zatiaľ som ho ešte nestihla dať opraviť. Takže budem tak trochu aj nútená presadnúť na autobus, respektíve električky, ktoré našťastie od nás z Dúbravky chodia dosť často a pravidelne. Pracujem v centre mesta, kde sa aj tak veľmi nedá parkovať, takže som auto nechávala v blízkosti školy v Ružovej doline, kam vozievam každé ráno syna," povedala nám Veronika Stranovská. "Rád by som to využil, ale neviem či mi dovolia šoférovať autobus," s humorom odpovedal na našu otázku Majo Bona. Aj členovia vlády zvyknú v rámci týždňa mobility prísť na Úrad vlády SR pešo, respektíve na bicykloch a čo vy - nevyskúšate to aspoň na jeden deň bez auta?

(ars, ilustračné foto: abn)

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie