Kampaň 100statočných: V Národnom onkologickom ústave hľadajú darcov krvných doštičiek

14.8.2018
Krvné doštičky darovanie

Zdroj: TS

Páčil sa vám článok?

Dnešná prvá darkyňa spustila projekt 100statočných. Ten má za cieľ získať pre Národný onkologický ústav 100 pravidelných darcov krvných doštičiek. Krvné doštičky, teda trombocyty, sú krvné bunky, ktoré vznikajú v kostnej dreni a ich úlohou je regulovať zrážanlivosť krvi pri onkologických alebo hematologických ochoreniach.

Darcov je stále nedostatok, čo môže znamenať pre pacientov často ohrozenie života. Darovať ich pritom môže každá dospelá zdravá osoba, stačí sa zaregistrovať, absolvovať úvodný odber krvi a vyšetrenie a následne prísť na dohodnutý termín odberu.

Onkologickým a hematologickým pacientom v dôsledku ochorenia alebo liečby krvné doštičky často chýbajú a ich nedostatok im môže spôsobiť životu nebezpečné krvácanie. Predchádzať riziku pomáhajú práve transfúzie krvných doštičiek. Tie sa filtrujú na separátore z krvi darcov a pomáhajú potom tým, ktorí ich potrebujú. Po odbere sa dajú skladovať iba 5 dní, preto je dôležitá pri darovaní hlavne pravidelnosť a množstvo ľudí ochotných takto pomôcť. Darovať krvné doštičky môže každá zdravá dospelá osoba, ktorá absolvuje úvodné vstupné odbery, vyšetrenie a pohovor s lekárom.

"Pred prvým darovaním som si veľmi želala, aby som mala všetky vyšetrenia v poriadku a aby som mohla byť darkyňou. Som rada, že som odber zvládla a môžem takto niekomu pomôcť, je to jedna z mála vecí, ktoré vedia urobiť zdraví ľudia pre chorých. Samotný odber prebehol v pohodlnom kresle, bez bolesti a v dobrej nálade," podelila sa o svoju skúsenosť prvá darkyňa projektu Lubomíra Kertesz.

Výhoda krvných doštičiek aj napriek krátkej skladovateľnosti je to, že si nájdu vždy svojho príjemcu. Odber sa navyše znáša zvyčajne lepšie ako darovanie krvi a dajú sa darovať každý mesiac. Darcovia sa pritom nemusia obávať dôsledkov, ich vlastné krvné doštičky sa obnovia už po troch dňoch.

"Z výsledkov nášho mini prieskumu pred spustením 100statočných sme zistili, že darovať krvné doštičky bránia ľuďom tri veci. Nemajú informácie o procese darovania, pociťujú nedostatok času a majú obavy o svoje zdravie. My by sme im radi potrebné informácie poskytli a motivovali tak čo najviac ľudí k tomu, aby sa stali darcami a pomohli niekomu zlepšiť život. Nikdy totiž nevieme, kedy to budeme potrebovať my sami alebo niekto z našich blízkych," zdôraznil Andrej Minárik, iniciátor projektu a onkologický pacient.

Ak chcete darovať krvné doštičky, je potrebné si telefonicky dohodnúť termín návštevy v Národnom onkologickom ústave na čísle 02/5937 87 65, proces si tým urýchlite. Po zaregistrovaní vyplníte dotazník, absolvujete úvodné odbery a pohovor s lekárom

 Môže sa stať, že darca bude cítiť jemné brnenie na perách alebo niekde v tele. Je to spôsobené roztokom na riedenie krvi v hadičkách počas odberu, pre darcu však nepredstavuje žiadne riziko.

V takomto prípade dostane kalcium a brnenie po chvíli ustane. Viac o projekte, o počte zapojených a priebehu projektu sa dozviete na stránke www.100statocnych.sk a prípade otázok píšte na andrej@100statocnych.sk.

(TS,nc)

 

 

Páčil sa vám článok?