V bratislavskej ZOO sa narodilo mláďatko vzácneho leoparda

6.8.2018
0
Mláďa leoparda

Zdroj: ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej ZOO sa 13. júla narodilo mláďa leoparda cejlónskeho. Cesta k úspešnému spáreniu šeliem však bola dosť náročná.

"Mláďa sa narodilo nášmu chovnému páru – samici Nimali a samcovi Wanjovi. Tento druh leoparda patrí k ohrozeným druhom. Matka Nimali sa narodila v našej ZOO 26.6.2011, otec Wanja sa narodil v ZOO Arnhem (Holandsko) 5.4.2004 a k nám do ZOO prišiel v roku 2010 ako náhradný chovný samec," informovala nás Alexandra Ritterová z oddelenia marketingu ZOO.

"Na základe odporúčania EEP koordinátora spojiť naše leopardy v roku 2017, prípadne 2018 sme na jeseň pripravili prvé priame spojenie zvierat. Jedince sa dlhodobo poznajú a kontaktujú cez mrežu či sklo podľa toho, v ktorom priestore chovného zariadenia sa nachádzajú. Interakcie medzi nimi boli dlhodobo pozitívne, bez prejavov, či náznakov agresivity. Avšak vždy je prvý osobný kontakt bez bariér rizikový a môže dôjsť k nepredvídaným reakciám zvierat. Prvé spojenie sa uskutočnilo 7.11.2017. Po vypustení boli zvieratá veľmi nesmelé, udržiavali si medzi sebou bezpečnú vzdialenosť a navzájom sa pozorovali a vyhodnocovali. Nimali bola z prítomnosti samca spočiatku veľmi nervózna. Vždy keď sa Wanja pohol, vyhrážala sa mu. Wanja je veľmi decentný a tolerantný samec a plne akceptoval nevôľu samice, vôbec sa nesnažil sa k nej priblížiť. Postupne sa samica osmelila natoľko, že sa začala samcovi ponúkať, on však na to reagoval únikom," vysvetlila ďalej Ritterová.

Ako ďalej opísala Ritterová, aj ďalšie dni sa niesli v podobnom duchu, kedy oba jedince prichádzali na to ako na „to“. Až do februára bola ruja samice slabá, čo má súvis so samotným ročným obdobím. Od februára sa opäť začalo so spájaním a od apríla už trávili celé dni vo výbehu. Jedince sa intenzívne párili  a keďže sme v máji už ruju u samice nezaznamenali, bol to dobrý znak toho, že by mohla byť gravidná. Postupne sa Nimali zaoblila a približne týždeň pred vypočítaným termínom pôrodu sme už leopardy spolu do výbehu nepúšťali.

"Nimali sa bezproblémovým pôrodom stala po prvýkrát matkou. Svoju úlohu zvláda úspešne, mláďa chráni a vzorne sa oň stará. V blízkosti pôrodného boxu znáša prítomnosť len svojich chovateľov a na cudzích ľudí reaguje agresívne. Dáva tak najavo, že nechce byť rušená, preto sme novej rodinke dopriali dostatok pokoja a dočasne sme uzavreli vnútornú návštevnícku časť pavilónu. Návštevníci však majú možnosť sledovať priamy prenos z vnútorného chovného zariadenia na monitore pri vstupe do pavilónu," dodala Ritterová.

Prvý chovný pár leopardov cejlónskych do bratislavskej ZOO doviezli v roku 1983 zo ZOO Ostrava. Chov týchto vzácnych a ohrozených veľkých mačiek obnovili v roku 2006. Pred týmto mláďatkom boli poslednými prírastkami u leopardov cejlónskych práve samica Nimali aj so sestrou Nayanou, ktorá bola umiestnená do ZOO Brno.

Leopard cejlónsky sa vyskytuje len na ostrove Srí Lanka a patrí medzi najmenšie mačkovité šelmy. Môže sa u nich vyskytovať tzv. melanistická forma „čierny panter“. Nejde o čierne sfarbeného jedinca, len o tak tmavého, že je len veľmi obtiažne identifikovať na srsti kresbu. Aj keď sa vedia veľmi dobre šplhať, nezvyknú si korisť vyťahovať na strom ako iné poddruhy leoparda, pretože mu v tomto prostredí nemá kto korisť ukradnúť. 

(ms)

Páčil sa vám článok?