VIDEO: Ako vyzerá prehliadka slávneho čs. automobilu vo virtuálnej realite?

17.7.2018

Zdroj: FB Slovenské múzeum dizajnu

Páčil sa vám článok?

Slovenské múzeum dizajnu zverejnilo na sociálnej sieti zábery z virtuálnej prezentácie modelu automobilu Tatra 603 X. Ako prvý ho mohol prostredníctvom špeciálnych okuliarov vidieť Ján Cina - autor tvarového riešenia auta z roku 1963, ktoré bolo aj vo virtuálnej realite urobené v mierke 1:1. Aj preto bolo celkom zaujímavé ho pri prehliadke pozorovať. Veď sa pozrite sami...

Tento týždeň sa v priestoroch J&T Banky odprezentoval médiám model Tatra 603X Coupé v mierke 1:1 vo virtuálnej realite. Ako prvý si nasadil špeciálne okuliare samotný autor tvarového riešenia tohto automobilu, Ján Cina, ktorý prišiel až z Kanady, aby po 55 rokoch uvidel auto, o ktorom doteraz iba sníval. Z jeho kresieb a technických výkresov pracovníci Slovenského múzea dizajnu realizovali digitálny model a pripravili virtuálnu prehliadku za účasti médií. Pozrite si ako reagoval Ján Cina, keď prvý raz uvidel „naživo“ svoj sen:

Slovenské múzeum dizajnu sa stalo profesionálnym automobilovým štúdiom, ktoré po 55 rokoch dokončuje prácu automobilového závodu Tatra Bratislava. Projekt sa realizoval za podpory reklamného partnera, ktorým je J&T BANKA.

Aby ste neboli ukrátení od virtuálnej prehliadky, pripravili sme si pre vás aspoň krátke video s Tatrou 603X Coupé, ktorú Ján Cina nakreslil v roku 1963.

Ďalší záujemcovia sa už s autom budú stretávať vo Formlabe pri clay modeli v mierke 1:4, ktorý budú môcť upravovať podľa svojich predstáv. Farebné guličky nad autom slúžia vo virtuálnej realite na prepínanie farieb karosérie. Pred prípravou virtuálnej prezentácie sa najskôr vyrobil model automobilu Tatra 603 X Coupé z plastelíny a Ján Cina mal možnosť toto výnimočné auto upraviť podľa svojich spomienok a predstáv. Celý proces sa zachytával na kameru, takže raz si o tom možno raz budeme môcť pozrieť aj dokumentárny film.

(ars, foto a video: FB Slovenské múzeum dizajnu)  

Páčil sa vám článok?