V rámci festivalu Litera fest 2018 sa odohrá predstavenie Ghost

23.4.2018
Litera fest

Zdroj: citylife.sk

Páčil sa vám článok?

Dnes sa začína 13. ročník multižánrového festivalu spojeného so slovenskou literárnou cenou Anasoft litera. Festival predstaví 10 autorov nominovaných do ceny Anasoft litera, vráti legendárnu českú kapelu minus123minut na slovenské pódiá a uvedie bratislavskú premiéru Ghost/Prízrak Divadla Štúdia tanca Banská Bystrica.

 Program litera festu prináša čítania a rozhovory s desiatkou slovenských spisovateľov a spisovateliek, ktorí sú nominovaní na cenu Anasoft litera v aktuálnom ročníku. Okrem autorských čítaní všetkých finalistov a rôznych diskusií či prezentácií čaká návštevníkov výnimočne aj tanečná inscenácia tanečného divadla.

Prvú premiéru tanečného predstavenia Ghost k oslavám ich 20. výročia aj Bratislave v A4. v priestoroch súčasnej kultúry odohrá profesionálne tanečné divadlo z Banskej Bystrice. Hosťovanie sa uskutoční v piatok 27.4. o 20:00 hodine. Ghost znamená príznak. Každého z nás prenasleduje nejaký prízrak. Niektoré prízraky nás samé navštevujú v noci, iné zas márne hľadáme celý život. Ich neviditeľná prítomnosť nás vedie k reálnej vízii a k úprimnému hľadaniu našej túžby. Predstavenie Ghost vypovedá o intímnej životnej skúsenosti choreografa s blízkym priateľom, ktorý bol vždy centrom diania a plný chute realizovať obrovské množstvo nápadov, pretavenej dodo fyzicky náročného a atraktívneho tanečného prejavu v choreografii Petra Miku.

Litera fest otvoria čítania a rozhovory s dvomi autormi, ktorých spája divadlo a naoko bizarné knihy, ktoré sa dostali do desiatky Anasoft litera 2018. Daniel Majling pracuje ako dramaturg v Slovenskom národnom divadle. Debutoval komiksom Rudo (2015). Jeho prvá prozaická kniha Ruzká klazika (2017) vtipne napodobňuje ruskú literatúru z obdobia realizmu, nejakého toho „Čehova“ či „Tolsztoia“. Dušan Vicen je laureátom mnohých cien za dramatické a rozhlasové texty. V roku 2017 sa však vrátil k prozaickej tvorbe s románom Dotyk s absolútnom.

V sobotu 28.4.2018 v Pisztoriho paláci sa uskutoční čítanie a rozhovor Márie Modrovich a následne hudobne zavŕši večer Kubo Ursiny jeho koncertom. 

 Dejiskom festivalu sú Satori Stage, Nová Cvernovka, kníhkupectvo Martinus na Obchodnej, Artforum, A4 - priestor súčasnej kultúry, Pistoriho palác a Kultúrne centrum Modra. Vstup na väčšinu podujatí je voľný.

Ďalšie informácie nájdete na www.anasoftlitera.sk.

(ncuki, TS)

Páčil sa vám článok?