VIDEO Bratislavou dnes znel Bach: Slovensko sa pripojilo k desiatkam krajín vzdávajúcim hold veľkému skladateľovi

21.3.2018
0
Bach in the Subways

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Nečakaný hudobný zážitok mali dnes i včera mnohí Bratislavčania, ktorí sa vybrali mestom. V električke, na stanici či v podchode sa mohli na chviľu zastaviť a započúvať do tónov z diel Johana Sebastiana Bacha, ktoré im sprostredkovali špičkoví hudobníci.

Akcia sa koná v rámci celosvetového podujatia Bach in the Subways, ktoré každoročne pripravujú pri príležitosti výročia narodenia hudobného skladateľa Johanna Sebastiana Bacha. Ten prišiel na svet 21. marca 1685, teda presne pred 333 rokmi. Odkaz jeho diela tak mohli spolu s Bratislavčanmi osláviť ľudia v New Yorku, kde sa tento nápad v roku 2010 zrodil, Tokiu či Los Angeles. Do projektu sa už zapája okolo 40 krajín a cca 130 miest po celom svete. Zmyslom podujatia je najmä to, aby sa ľudia na chvíľu zastavili,  započúvali sa do krásnych tónov a teda aj žili krajšie.

Diela veľkého barokového skladateľa si mohli ľudia v podaní kvarteta Barbora Botošová Band vypočuť na rôznych miestach metropoly Slovenska. Či už to bola električka, Hlavná stanica, autobusová stanica, podchod na Hodžovom námestí alebo Fresh Market. 

„Ľudia mali možnosť počuť tie najznámejšie melódie ako napríklad Air, Badineriu, preludium z G durovej suity pre sólo violončelo alebo známy Bachov dvojkoncert pre dvojo huslí. Som rada, že môžeme byť súčasťou tohto výnimočného projektu a oslavovať Bachove narodeniny takto aktívne a verejne,“ povedala nám huslistka Barbora Botošová.

Bach in the Subways v bratislavskom Fresh Markete (video):

Podujatie priniesol do Bratislavy v roku 2016 producent Jaro Slávik. „Počul som o tom reportáž v rakúskom rozhlase a na základe nej som si vyhľadal Dalea Hendersona, ktorý to vymyslel, skontaktoval som sa s ním a požiadal ho, aby sme získali licenciu. Robím to už tretí rok a vždy je to fantastický pocit, keď vidím ľudí, ktorým to urobí deň krajším,“  vyjadril sa pre bratislavskenoviny.sk známy producent.

Bach in the Subways v električke:

Zdroj: FB B. B.

Bach in the Subways v bratislavskom Fresh Markete (video 2):

​(ms)

Páčil sa vám článok?