ŠOKUJÚCE: Takto vyzerá historická budova? Pozrite sa, čo vyrástlo na Zochovej

2.2.2018
0
Na Zochovej rastie táto stavba

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Pred rokom sme vás informovali o zbúraní historickej budovy na Zochovej ulici 4 v bratislavskom Starom Meste. Na jej mieste mali podľa nariadenia pamiatkarov postaviť budovu s rovnakou historickou fasádou. Pozrite sa, čo sa deje.

O zbúraní historickej budovy na Zochovej 4 sme vás informovali vo februári 2017. Zbúraná budova z 19. storočia  sa nachádzala hneď za novopostaveným hotelom.

„Nakoľko sa vyskytol problém so statikou, bol na stavbu zvolaný štátny stavebný úrad aj za prítomnosti pamiatkového úradu, spolu posúdili, že zbúranie je potrebné,“ zaslala nám ešte vtedy stručné stanovisko hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Podľa oznámenia na plote malo ísť o prístavbu, nadstavbu a stavebné úpravy domu na Zochovej 4. Objednávateľom stavby bola eseročka BD 3, termín dokončenia bol plánovaný na apríl 2018.

Staviteľ bol však povinný zachovať historický vzhľad fasády budovy. To, čo tam vyrástlo, pôvodnú budovu však rozhodne nepripomína. Opýtali sme sa pamiatkarov, či sa na ich nariadení niečo nezmenilo.

„V zmysle podmienok záväzného stanoviska KPUBA-2016/24685-2/95204/BAL zo 07.12.2016 má vlastník povinnosť prinavrátiť historickú fasádu. V súčasnosti prebiehajú na dotknutej parcele stavebné práce, ktoré nie sú doposiaľ ukončené,“ reagovala na naše otázky Innet Baloghová z Krajského pamiatkového úradu Bratislava.

„Pôvodná fasádna stena objektu bude rozobratá po súdržné stavebné konštrukcie. Novovybudovaná fasádna stena bude postavená z keramických tehloblokov a po dokončení bude mať totožný vzhľad s pôvodným výrazom,“ informovala nás aktuálne k stavbe Gubková..

Tak sme zvedaví, či po ukončení prác bude nová budova pripomínať tú pôvodnú, veď posúďte sami. Majiteľka eseročky BD 3 má bydlisko v Lysej pod Makytou a na firmu som sídlom v Bratislave či majiteľku sme zatiaľ nenašli nijaký kontakt. Téme sa budeme venovať.

Takto vyzerala budova pred zbúraním:

Zdroj: google maps

Toto ju nahradilo, na pôvodnú budovu sa to určite nepodobá:

Zdroj: ms
FOTOGALÉRIA z februára 2017:

​(ms)

Páčil sa vám článok?