Ples v opere: Kto sa ho zúčastní prvýkrát?

11.1.2018
0
Ples v opere

Zdroj: Ples v opere

Páčil sa vám článok?

Už najbližšiu sobotu, 13.1. sa v historickej budove SND stretne 300 párov osobností z oblasti medicíny, kultúry, vedy, športu, politiky a tretieho sektora, ktorí svojou účasťou na Plese v opere podporia aj jeho charitatívny rozmer. Kto bude medzi pozvanými tento rok?

Pre mnohých hostí je účasť na Plese v opere už tradíciou. Aj tento rok však niektorí z nich prídu na dobročinné podujatie prvýkrát. Medzi osobnosťami, ktoré na Plese v opere zažijú svoju premiéru bude aj úspešný mladý slovenský vedec, matematik a robotik Michal Smíšek, ktorý pôsobí v Nemeckej vesmírnej agentúre, známy výrobca superšportových áut Dick Kvetňanský, popredný slovenský onkológ a vedec Michal Mego, rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská, tenista a aktuálny kapitán slovenského daviscupového tímu Dominik Hrbatý, legendárny hokejový obranca Ľubomír Višňovský, hudobný producent a publicista Juraj Čurný, moderátorka Renáta Názlerová, herec Peter Sklár, režisér Pepe Majeský, riaditeľka predaja formátov pre strednú a východnú Európu vo FremantleMedia Andrea Gavačová, módna návrhárka Michaela Ľuptáková, módna stylistka Andrea Ziegler či Mária Maciková, vinárka z rodinného vinárstva v Malej Tŕne, produkujúceho víno, ktoré prerazilo do sedemnástich michelinských reštaurácií, a ktorej prezident Andrej Kiska udelil minulý rok štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti poľnohospodárstva a vinárstva.

 „Môj syn má poruchy učenia a boríme sa s tým už od prvej triedy základnej školy, takže presne viem, čo to znamená pre rodičov, koľko úsilia musia vyvinúť, aby svojmu dieťaťu dali dobrý štart do života, a že nie vždy to dokážu vlastnými silami. Niekedy naozaj potrebujú, aby im v tom niekto pomohol. Práve z toho dôvodu sa mi myšlienka dobročinného zámeru Plesu v opere veľmi páči, pretože deti, ktoré majú tieto špecifické potreby, či už zo zdravotných alebo akýchkoľvek iných dôvodov pribúda a my ako spoločnosť sa musíme voči tomu postaviť veľmi zodpovedne a umožniť týmto deťom kvalitne sa pripraviť na ich dospelosť. Podpora takejto témy má určite zmysel, vychádzam z osobnej skúsenosti,“ vysvetľuje Renáta Názlerová.

„Myslím si, že akýkoľvek hendikep, či už fyzický, finančný alebo iný, by nemal byť prekážkou k rovnosti šancí,“ hovorí Peter Sklár.  „Fyzické postihnutie nie je niečo, pre čo by dieťaťu malo byť odopreté rovnocenné vzdelanie,“ myslí si Dominik Hrbatý, ktorý sa na svoju premiérovú účasť na Plese v opere veľmi teší, „je to už dosť dlho, čo snívam o tom, zúčastniť sa na Plese v opere, ale žiaľ, nikdy mi to práca alebo iné dôvody nedovolili.

„Každé dieťa by malo dostať rovnakú šancu na vzdelanie bez ohľadu na jeho zdravotné znevýhodnenie. Je potrebné u nás nastoliť systém, ktorý by vytvoril vhodné podmienky pre takéto deti, aby sa mohli vzdelávať a rozvíjať svoj potenciál medzi zdravými rovesníkmi.  Ja som určite zástancom toho, že treba pomáhať tým, ktorí to potrebujú, pretože človek nikdy nevie, kedy sa ocitne v situácii, že tú pomoc bude potrebovať práve on. Je dôležité nevzdávať sa a bojovať za to, aby mali všetky deti rovnaké práva na vzdelanie napriek ich odlišnosti. Veľmi ma teší, že svojou účasťou na Plese v opere môžem prispieť  na dobrú vec a verím, že finančný výťažok pomôže zmeniť veci k lepšiemu,“ uzatvára Ľubomír Višňovský.

Poslaním plesu je spolu s mimovládnymi neziskovými organizáciami – Nadáciou pre deti Slovenska a s Koalíciou pre deti Slovensko – vytvoriť program, ktorý pomôže pripraviť školské prostredie na plnohodnotné vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením, ktorým sú kladené prekážky pri štúdiu a osobnom rozvoji na bežných školách. 

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?