PÝTAME SA ZA VÁS: V Ružinove pribudli cyklopiktogramy. Kadiaľ teraz môžeme jazdiť autom?

21.11.2017
0

Zdroj: FB Ružinov náš každodenný

Páčil sa vám článok?

V Bratislave pribúdajú cyklotrasy, cyklochodníky, ale aj časti vozoviek, na ktorých je vyznačaný piktogram cyklistu. Niektorí vodiči sa už začali pýtať, kadiaľ teraz vôbec môžu jazdiť.

„Chcela by som sa opýtať kompetentných osôb vo vedení MČ Ružinov, či sa im zdá logické vytvoriť pruhy pre cyklistov na už aj tak dosť vyťaženej ulici Nevädzová. Dnes som išla trikrát okolo a realita je taká, že medzi pruhy sa zmestí už iba jedno auto. Pamätám si časy, keď bicykle chodili po chodníkoch a cez priechody pre chodcov, čo bolo/je oveľa bezpečnejšie pre všetkých účastníkov cestnej premávky,“ reagovala na cyklistické piktogramy na Nevädzovej na sociálnej sieti Andrea. K svojmu vyjadreniu priložila i fotografiu. 

Obrátili sme sa teda na mestskú časť s otázkou, čo súčasné značenie znamená pre vodičov. „Ide o cyklopiktogramy, ktoré upozorňujú na zvýšený pohyb cyklistov. Nejde o samostatné cyklopruhy, tie nebolo možné na komunikácií vyznačiť z dôvodu šírkových pomerov,“ uviedla hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

„Vodiči môžu pri jazde prechádzať aj po časti komunikácie, ktorá je označená piktogramami,“  vysvetlila ešte hovorkyňa. Cesta sa teda napriek piktogramom pre autá nezužuje.

V rámci riešenia sme hľadali možnosti umiestnenia napríklad aj na chodníku, ale to by bolo možné iba v prípade zrušenia chodníka na pravej starne cesty v smere k Základnej škole Nevädzová. Jeho rozšírenie do svahu by bolo finančne náročné a s takýmto riešením nesúhlasil zástupca Krajského dopravného inšpektorátu. Optimálne trasovania sme hľadali v spolupráci s projektantom, zástupcom KDI a zástupcami občianskeho združenia Cyklokoalícia s prihliadnutím aj na majetkové pomery v území. Mestská časť ešte v roku 2015 spracovala štúdiu realizovateľnosti cyklotrás pre lokalitu Trávniky v rámci štúdie sme hľadali možnosti, ako zabezpečiť prepojenie územia v severo-južnom smere a vo východno-západnom smere. Na komunikáciu Nevädzová sa budú ďalej napájať cyklotrasy na komunikácii Ďatelinová a Sedmokrásková,“ dodala Šebová.

(ms)

Páčil sa vám článok?