FOTO Pocta obetiam komunistického režimu: Droba bok po boku s Frešom. Kto prišiel a kto chýbal?

17.11.2017
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V bratislavskom Devíne sa pri príležitosti 28. výročia pádu totality konala pietna spomienka Konfederácie politických väzňov Slovenska na obete komunistického režimu. Kto prišiel a kto naopak chýbal?

Spomienka spojená s kladením vencov sa z bezpečnostných dôvodov nekonala pri pamätníku Brána slobody, ako bolo pôvodne plánované, ale pri niekoľko metrov vzdialenom Pamätníku železnej opony. Ten v Devíne v roku 2008 odhalila britská kráľovná Alžbeta II. Prvý spomínaný pamätník sa totiž nachádza blízko hradného brala, a priestor okolo neho je dočasne uzavretý pre nebezpečenstvo padajúcich skál.

Ako prvý položil vence predseda Národnej rady Andrej Danko, no vzápätí sa zo zdravotných dôvodov porúčal a miesto opustil. I prejav v jeho mene o chvíľu predniesol minister obrany Peter Gajdoš. Okrem ministra obrany na akciu neprišiel ani jeden z členov vlády.

Na pietnom akte, ktorý organizovala Konfederácia politických väzňov Slovenska, sa zúčastnili viacerí predstavitelia bratislavskej samosprávy. Ešte stále úradujúci župan Pavol Frešo položil vence spolu so svojím nástupcom, ktorý ho porazil vo voľbách, Jurajom Drobom.

Nechýbala ani starostka Devína Ľubica Kolková či starosta Ružinova Dušan Pekár. Ten je totiž zároveň predsedom krajskej organizácie KDH v Bratislave. V dave však bol i jeho stranícky šéf Alojz Hlina.

Pri pamätníku sa zišlo aj niekoľko desiatok bývalých politických väzňov. „Ako bývalému politickému väzňovi za náboženské aktivity v totalitnom režime sa mi splnil sen. Sen o slobode, sen ktorý som sníval vo väzení a v ktorého splnenie som silnejšie, a čím ďalej jasnejšie, dúfal. Slovenský národ sa zaradil medzi slobodné národy, začali sme slobodne cestovať, podnikať, dosiahli sme slobodu slova i prejavu a získali sme náboženskú slobodu,“ povedal bývalý politický väzeň Branislav Borovský. Do väzenia sa dostal po tom, čo sa ako 20-ročný študent pokúsil priniesť bibliu a náboženskú literatúru z Poľska.

Podujatia sa zúčastnili okrem politických väzňov i zástupcovia veľvyslanectiev, nechýbala  napríklad česká veľvyslankyňa Livia Klausová.

FOTOGALÉRIA:

​(ms)

Páčil sa vám článok?