Otužilci otvárajú sezónu: V Dunaji budú plávať „od Štúra k Štefánikovi“

14.11.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Občianske združenie Slovenské ľadové medvede pripravilo na poslednú novembrovú nedeľu už 7. ročník plávania otužilcov v ľavobrežnej časti Dunaja. Podujatie má názov podľa úseku, v ktorom sa pláva t.j. so štartom na úrovni Námestia Ľ. Štúra a cieľom pred sochou M.R. Štefánika na úrovni SND.

„Súčasne týmto chceme vzdať hold dvom významným osobnostiam našich dejín,“ informoval nás Juraj Keleši zo spomínaného občianskeho združenia.

Ako nás informoval Juraj Keleši, nástup otužilcov bude v nedeľu 26. novembra o 14.00 hod. na nábreží Dunaja vľavo od bývalého prístaviska propeleru. Tu sa najskôr povzbudia zaspievaním otužileckej hymny, ktorej autorom je Martin Babjak. Plavci potom z nábrežia zídu k rieke a vyplávajú medzi pontónom č.3(P-41) a č.4(P-42) na voľnú hladinu. Plavecká dráha povedie dolu prúdom asi 40 metrov od ľavého brehu a najmenej 5 metrov od ďalších zakotvených pontónov a lodí popod Starý most až do cieľa. Predpokladanaý čas preplávania kilometrového úseku pri teplote vody 7 stupňov je asi 12 až 15 minút, v závislosti od stavu hladiny Dunaja. Pre tých, ktorí dajú prednosť kratšiemu pobytu v studenej dunajskej vode, je určený 400 m  úsek s rovnakým cieľom a dobou plávania 6-8 minút.

Zámerom hromadného plávania otužilcov v studenom veľtoku priamo v centre hlavného mesta, je ukázať zimné plávanie širokej verejnosti, a možno aj inšpirovať ďalších k otužovaniu ako zdravému životnému štýlu.

Podujatia sa zúčastní asi 80 plavkýň a plavcov z Bratislavy a ostatných miest Slovenska. Na ich bezpečnosť budú dohliadať člny záchrannej vodnej služby a zdravotníci. Lodná doprava bude na potrebný čas odklonená.

„V našom združení pre pravidelné tréningové plávanie využívame jazero Veľký Draždiak v Petržalke, ďalej hlavne Dunaj v oblasti Lida, avšak mimo plavebnú dráhu lodí a čiastočne aj Zlaté piesky. Vek našich otužilkýň a otužilcov sa pohybuje od 25 až do 77 rokov a všetci sa tešia dobrému zdraviu a psychickej pohode,“ dodal Keleši.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?