VIDEO A FOTO: Michalská brána dnes vyzerá horšie než za totality!

23.8.2017

Zdroj: FB Bratislavský okrášľovací spolok

Páčil sa vám článok?

Mala by to byť výstavná vstupná brána do pešej zóny a absolútneho centra nášho hlavného mesta, ale skôr je to jeho hanba. Michalská brána, ktorá sa nachádza kúsok od Michalskej veže, je zničená nielen zubom času, ale ešte aj vandalmi, ktorí jej priečelie postriekali grafitmi.

Len pred dvomi rokmi - v lete 2015 bola Michalská brána rekonštruovaná. Diery v stenách boli zacelené, grafity odstránené a na stenách pribudla nová žltá farba. Dnes však už priečelie budovy opäť "zdobia" na viacerých miestach čarbanice nejakých sprejerov a okrem toho aj omietka domu začína vyzerať dosť dezolátne.

Aktuálne fotografie brány, ktorou sa z Hurbanovho námestia vchádza k Michalskej veži, zverejnil na Facebooku Bratislavský okrášľovací spolok a okamžite sa okolo nich začala živá diskusia. „Naozaj, tak špinavé a zničené historické centrum málokedy vidieť a to ja som dosť veľký cestovateľ... Ako to riešiť?", pýtal sa Mikuláš B. „Jedine tlakom na lokálnych politikov, ktorí by mali strážiť majiteľov domov, aby čistili fasády. Tým po čase začne vadiť, že ich musia na svoje náklady čistiť a spoločne s občanmi budú vyvíjať tlak na činnosť štátnej i mestskej polície ako aj parlament, aby prijal tvrdšie zákony proti sprejerom," odpovedal mu Patrik T. 

S týmto návrhom celkom nesúhlasí Saša: „Prečo by to mali čistiť majitelia domov? Ja osobne by som nebola šťastná, že si jeden deň budovu vymaľujem a na druhy deň mi ju nejaký fagan počarbe a na tretí deň mám maľovať za vlastné opäť? Riešenie je podľa mňa dať kamery do mesta, a chytať vinníkov - nech to maľujú a čistia po sebe za vlastné. Treba ich trestať prácou."   

Všetci diskutujúci sa však zhodujú, že to je pre hlavné mesto naozaj hrôzostrašná vizitka! „Taká špinavá a zničená snáď Bratislava ešte nikdy nebola a za tie popísané historické pamiatky by som im dala za trest poumývať všetky výklady na Michalskej a možno ani umiestnenie do klietky hanby by tiež nebolo na škodu," dodáva Jarmila K.

A má pravdu, veď posúďte sami - takto to pred Michalskou bránou vyzeralo niekedy uprostred minulého storočia:

Zdroj: Youtube

​A takto v roku 1987, keď sa na rovnakom mieste nakrúcal klip ku skladbe Schöne Náci od skupiny Lojzo:

Zdroj: Youtube

​Pozrite si aj klip k spomínanej piesni:

(ars, video: youtube, foto: FB Bratislavský okrášľovací spolok, youtube)

Páčil sa vám článok?