Výstavu fotografií, ktorú zakázal Vladimír Mečiar, po rokoch opäť otvorili

13.7.2017
0

Zdroj: Facebook S.D.F.

Páčil sa vám článok?

Pod názvom Neznáme Slovensko je v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave fotografická výstava. Predstavuje zábery autorov renomovanej agentúry Bilderberg z Hamburgu, ktorej zakladateľom je Slovák Andrej Reiser a jediným členom nežijúcim v Nemecku bol ďalší náš fotograf Karol Kállay.

Na pozvanie vtedajšieho Ministerstva medzinárodných vzťahov prišli v roku 1992 na Slovensko dvadsiati fotografi Bilderbergu a ako sami potvrdili, v takom počte sa nikdy nezišli ani na valnom zhromaždení agentúry. Všetci tu pracovali bez nároku na honorár a výsledok zavŕšili aj knihou.  „Bolo to obdobie tesne po rozpade komunizmu, na ktoré sa už zabúda. Je to fotospráva o premenách, ale nie je to agresívny pohľad. Celá veľká výstava mala ihneď premiéru v národnom múzeu, no po nástupe Mečiara v roku 1993 bola zakázaná, že vraj nedáva pozitívny obraz o krajine. Na ministerstve ju teraz ani nevedeli nájsť. Toto je časť z práce špičkových fotografov," pre TASR na stredajšom (12.7.) otvorení výstavy povedal jej spolukurátor Václav Macek.

Expozícia je na prvom a druhom poschodí SEDF. Jej návštevník sa dozvedá, že Rómovia žijú zo sociálnej podpory, iba piati zo 100 roľníkov sa odhodlali po Nežnej revolúcii opäť hospodáriť a slovenský muž je ohrozený druh, pretože sa dožíva najnižšieho priemerného veku v Európe. Tiež, ako približne 3000 Židov oživuje svoj religiózny a kultúrny život, že Andy Warhol zbierku obrazov poručil v závete svojim rodákom a vzniklo jeho múzeum v Medzilaborciach, po páde železnej opony prišla k nám komerčná kultúra v podobe pornografie a striptízu.

 Zobrazený je aj ťažký život žien na Orave, mohutná paneláková výstavba, v ktorej býva tretina obyvateľov či pobyt družstevníčok na kúpeľnej liečbe, pretože vo výskyte ochorení srdca sa Slovensko radí medzi kardiacke veľmoci. Členovia agentúry Bilderberg pracovali pre najprestížnejšie svetové magazíny a viacerí z nich získali ceny v súťaži World Press Photo a ďalších. Každý z nich je výraznou individualitou s vlastným, špecifickým rukopisom a fotografickým videním. Spája ich predovšetkým klasická tradícia fotoreportáže na najvyššej úrovni a Bilderberg je na medzinárodnej fotografickej scéne značkou kvality. Výstava s finančným prispením Fondu na podporu umenia potrvá do 3. septembra.

(TASR, foto: tasr)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie