Na kúpanie zostalo len malé jazero

27.6.2015
0
Na kúpanie zostalo len malé jazero - cunovo_jazero
Páčil sa vám článok?

Mnohí návštevníci čunovských jazier nevedia, či sa tam smie alebo nesmie kúpať. V minulosti sa situácia niekoľkokrát menila, takže Bratislavčania často ani netušia, či kúpaním neporušujú nejaký zákaz. Už štvrtý rok však platí, že v Čunove je kúpanie povolené, ale pozor: Iba v menšom jazere!

Čo sa týka veľkého jazera, ide o chránené územie. Platí tu 4. stupeň ochrany, čo znamená zákaz pohybu mimo vyznačeného turistického alebo náučného chodníka, zákaz táboriť, stanovať, bivakovať... Voľný pohyb je obmedzený, pohybovať sa možno len po značenom chodníku, vybočenie z neho je porušením zákazu, preto ani nie je možné dostať k vode.

V minulosti bolo kúpanie povolené aj vo veľkom jazere, ale oznámením vtedy ešte Krajského úradu životného prostredia v Bratislave, odboru ochrany prírody a krajiny, bolo pred pár rokmi zrušené vyhradenie miesta v lokalite Ostrovné lúčky pre verejnosť na rekreáciu a šport (plávanie a iné športy) s výnimkou použitia motorových člnov a vodných skútrov.

Škody nespôsobovali len rekreanti, ale najmä ľudia, ktorí nerešpektovali zákazy vjazdu, autami sa otáčali a parkovali na miestach s najväčším výskytom chránených rastlín a dokonca aj vykrádali chránené a vzácne druhy. Pred pár rokmi sa dokonca niekto snažil neznámou chemikáliou toto územie zničiť! Ochrancovia prírody preto spolu s políciou aj tento rok robia neohlásené kontroly okolo veľkého jazera.

Pozor si však musia dávať aj vodiči, ktorí zaparkujú na príjazdovej ceste (za Rusovcami) k jazerám. Vodičov tam síce víta značka Zákaz státia, ale desiatky vozidiel zaparkovaných po bokoch úzkej cesty potvrdzujú, že Bratislavčanom táto značka veľmi nevonia... „Aj počas predminulého víkendu tu naši okrskári zistili a riešili 44 priestupkov týkajúcich sa predovšetkým nerešpektovania značiek, prípadne parkovania vozidiel na trávnatých plochách. Týmto úsekom sa budeme počas celého leta pravidelne venovať,“ pripomenul hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva.

Dušan Blaško


Veľké jazero v Čunove - kúpanie v ňom je zakázané.
Foto: Dušan Blaško

Páčil sa vám článok?