Bezbariérovosť v meste je stále vážny problém

19.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na problémy s bezbariérovosťou v hlavnom meste nás v uplynulých dňoch upozornili zástupcovia neziskovej organizácie Centrum samostatného života. Situáciu považujú v mnohých prípadoch za alarmujúcu.

„Odhadujeme, že až 90 percent všetkých verejných budov je z hľadiska bezbariérovosti nevyhovujúcich,“ uvádza vedúca Centra samostatného života Ľudmila Gričová. Táto organizácia spolu s dobrovoľnými spolupracovníkmi robí aj prieskum situácie, takže tieto fakty možno brať za podložené. Ľ. Gričová uvádza, že priam katastrofálna situácia je v kaviarňach a v reštauráciách. Zväčša v nich chýba špeciálna toaleta pre vozíčkarov.

Za prejav bezohľadnosti možno považovať fakt, že na nových čerpacích staniciach, kde je špeciálna toaleta bežná, sa využívajú tieto priestory ako sklady. „Prevádzkovatelia to zväčša odôvodňujú tým, že vozíčkarov chodí tak málo, že by ten priestor bol nevyužitý...,“ približuje svoju skúsenosť Ľ. Gričová.

Pokiaľ ide o možnosť prejsť cez Brniansku, kde je sústredený veľký počet postihnutých, jediný prekonateľný priechod je priamo cez vozovku pri Mokrohájskej. Našťastie - so semaformi. Centrum aj iné organizácie stále bojujú za zlepšenie situácie na Patrónke, ale úrady vec zahrávajú do autu. Podľa niektorých informácií sa len čaká na predaj pozemkov, prekáža vraj budova Domova sociálnych služieb. Keby tu nebola, tlak na bezbariérové podchody by vraj bol menší. Tam majú však problémy aj zdatné mladé mamičky s kočíkmi, to je vraj skôr problém pre horolezcov. Podobná situácia je aj na treťom priechode - na križovatke pri Vojenskej nemocnici.

Mesto sa pri stavbách, ktoré robí a ku ktorým sa vyjadruje, riadi od roku 1999 vyhláškou ministerstva životného prostredia. Sú v nej stanovené podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. „Magistrát dôsledne uplatňuje túto vyhlášku predovšetkým na svojich stavbách, či už dopravných alebo iných - nové komunikácie, chodníky, nadchody, priechody, pracovisko Front Office a pod.,“ informuje hovorkyňa Eva Chudinová. Hlavné mesto však nie je podľa nej stavebným úradom, a preto nemôže vyžadovať od iných stavebníkov, aby dodržiavali túto vyhlášku aj pri iných budovách.

Pre stavby postavené pred platnosťou vyhlášky hlavné mesto nemá podľa E. Chudinovej dosť peňazí, aby dokázalo zabezpečiť bezbariérovosť. „Napríklad hlavné mesto spravuje 1200 priechodov pre chodcov, takže z rozpočtu je možné bezbariérovosť zabezpečiť len v prípade opravy či rekonštrukcie vozovky alebo chodníka a pod.,“ dodala E. Chudinová.

(gub, rob)
Páčil sa vám článok?