Magistrát pamätá aj na sociálne slabších

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Najväčšími nedostatkami v oblasti sociálnej politiky v Bratislave sú minimálne financie a nízka motivovanosť súkromného sektora angažovať sa v tejto oblasti. Sociálna pomoc je napriek tomu jednou z priorít bratislavskej samosprávy.

Za základ označil prvý námestník primátora Branislav Hochel vyriešenie nezamestnanosti a dôstojné odmeňovanie, aby bol počet ľudí odkázaných na sociálnu pomoc čo najnižší. Ako pripomenul, aj keď politika zamestnanosti nie je v kompetencii hlavného mesta a v súčasnosti sa nezamestnanosť pohybuje na slušnej úrovni 3,8 percenta, samospráva má možnosť viacerými aktivitami či nadväzovaním nových kontaktov ovplyvniť ju.

Zámerom bratislavského vedenia v sociálnej oblasti je skvalitniť život obyvateľov mesta, a to zlepšením a skoordinovaním dopravy a zefektívnením bytovej politiky. Kým program dopravy predstavili už začiatkom leta, projekt bývania prístupného aj pre stredné a nižšie sociálne vrstvy budú prezentovať na jeseň. Podľa Hochela je totiž bývanie v Bratislave príliš drahé z iracionálnych dôvodov, pričom zo 180-tisíc bytov je 4 až 8 percent voľných, prípadne prenajímaných aj na hrane zákona.

Súčasťou sociálnych aktivít hlavného mesta je aj starostlivosť o starých ľudí, ťažko zdravotne postihnutých, odchovancov detských domovov, rodiny s malými deťmi či pomoc ľuďom, ktorí stratili strechu nad hlavou po živelnej pohrome. Mesto spravuje dve účelové zariadenia slúžiace na prechodné ubytovanie - Fortunu v Dúbravke a sociálne zariadenie Kopčany v Petržalke.

Vo Fortune s kapacitou 262 miest žije v súčasnosti 270 klientov, z toho 45 percent tvoria deti. V tomto roku podpísali 18 nových zmlúv, z toho napríklad štyri s týranými ženami. V Kopčanoch s 228 miestami je ubytovaných 235 ľudí, z toho až 54 percent detí. V blízkej budúcnosti rozšíria zariadenie o 30 lôžok.

V zriaďovateľskej pôsobnosti hlavného mesta je sedem domovov dôchodcov a domovov - penziónov pre 976 osôb, pritom žiadostí je viac ako tisíc. Rýchlu pomoc poskytujú v štyroch zariadeniach opatrovateľskej služby s kapacitou 89 miest. Využívajú ich najmä rodiny, ktoré potrebujú na krátky čas ubytovať starých alebo chorých príbuzných počas dovoleniek, prípadne pri náhlych ochoreniach. Do investičného plánu mesta na roky 2004 až 2006 sa dostalo aj dobudovanie Domova seniorov Archa na Rozvodnej ulici a Domu jesene života na Hanulovej. V pláne je tiež vybudovanie útulku v Bratislave.

(sita, ver)

Páčil sa vám článok?