Ako to kedysi vyzeralo v Podhradí

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

So snahou o obnovu, dnes už žiaľ zaniknutej časti Starého Mesta, Podhradia, sa vynárajú viaceré otázky z minulosti.

Pre moderných investorov možno holý fakt, pre nás, ktorí vieme, že: „Nevedieť, čo sa stalo pred tým ako si sa narodil, znamená byť  stále dieťaťom“, by som rád priniesol pohľad, ako to v tejto časti mesta vyzeralo v poslednom desaťročí existencie tejto štvrte, teda v šesťdesiatych rokov 20. storočia.

Ak tvrdíme, že centrom Starého Mesta je Hlavné námestie, o Podhradí potom môžeme povedať, že jeho „centrom“ bolo Rybné námestie. V spodnej časti, bližšie k Dunaju, námestie susedilo s Hviezdoslavovým, odkiaľ prichádzali električky linky 6 a 7. Šestka premávala z Petržalky zo Sadu do Karlovej Vsi a sedmička išla od Novej doby. Zastávky v tejto časti boli SND, Rybné námestie, Podhradské nábrežie a Mockovo námestie.

Z Rybného námestia ste sa dostali do uličiek postavených zhruba kolmo na samotné námestie, a to: Medzierky, Vydrice, Prídavkovej ulice a Jeseninovho nábrežia. Rez cez tieto ulice tvorila Kálalova. Ak ste sa pridŕžali nábrežia a električkovej trate, kráčali ste po Jeseninovom nábreží, ktoré zvoľna prechádzalo do Podhradského nábrežia.

Z hľadiska polohy sa črtala ako zaujímavá Šťuková ulica, stúpajúca kolmo k hradu, v tesnom okolí Rybárskeho cechu. Kolmé na Šťukovú boli Na Hradnom vrchu, Floriánska a Žižkova, tá posledne menovaná sa zachovala, aspoň v názve, až podnes. Žiaľ, iba v názve, pretože koncom šesťdesiatych rokov to bola ešte ulica s veľkým U. A nebola osamotená. Na ňu kolmé boli ulice Trokanova, Žitavská, Popradská, Slatinská, Vrátňanská, Rimavská a Ipeľská. K tomu všetkému Mockovo námestie. Spomínaná Šťuková ulica prechádzala do Zámockej. To už bolo v okolí dnešnej Národnej rady, aj tu boli domy a ulice. Bubenkova, Vinohradská a Slepá.

Samozrejme, názvy ulíc sa časom menili, no takýto stav zachytila prevažná väčšina máp zo šesťdesiatych rokov. A na záver len jedno, ak sa chystáme obnoviť túto, kedysi kvitnúcu časť mesta, snažme sa brať na vedomie, že v žiadnom prípade nejde o stavbu na zelenej lúke, aj keď sa to tak možno javí, ale o obnovu časti s bohatou históriou, postihnutou bolestivou ranou.

Michal Milata, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?