Projekt regulácie počtu holubov v centre Bratislavy zatiaľ čaká na sponzora

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Voľne žijúce holuby sú aj v Bratislave neodmysliteľnou súčasťou koloritu mesta. Pre romantikov sú aspoň malým kúskom živej prírody v prostredí mesta, iní v nich vidia odpudzujúcu pliagu, ktorá môže roznášať choroby a navyše svojím trusom poškodzuje cenné historické pamiatky.

NIELEN ZDRAVOTNÉ RIZIKÁ

Podľa vedúceho oddelenia Štátneho zdravotného ústavu hlavného mesta SR Bratislavy MUDr. Stanislava Dubu sú holuby potenciálnymi nositeľmi a šíriteľmi niektorých chorôb za určitých okolností prenosných na ľudí. Ide najmä o vzduchom (plus kontaminovaným prachom a aerosolmi) a úzkym kontaktom prenosné ochorenia spôsobované choroboplodnými mikroorganizmami. Jednou z nich je vtáčia tuberkulóza - závažné bakteriálne ochorenie prebiehajúce najmä pľúcnou formou, ktoré je nebezpečné najmä pre starších ľudí, malé deti a ľudí so zníženou obranyschopnosťou organizmu.

Ďalším nepríjemným ochorením je ornitóza - psitakóza, chrípke podobné ochorenie spôsobované chlamýdiami, prebiehajúce často až vo forme ťažkého atypického zápalu pľúc. Je nebezpečné predovšetkým pre starších ľudí, malé deti a tehotné ženy. ,,Holubom sa okrem toho pripisuje i určitý podiel na prenose pôvodcov črevných nákaz (hnačiek), najmä salmonelóz," konštatoval MUDr. S. Duba. ,,Okrem toho niektoré mikroskopické roztoče, žijúce v perí a v hniezdach vtáctva, môžu parazitovať aj u ľudí, a tak vyvolávať kožné svrbivé ochorenie podobné svrabu."

Holuby predstavujú aj neinfekčné riziká. Významne sa podieľajú na alergizácii obyvateľstva, ktorá je dôsledkom vdychovania, resp. kontaktu vonkajších slizníc s prachom z peria, trusu a hniezd holubov. Môže sa to prejaviť ako alergické nádchy až astma, prípadne vo forme kožných vyrážok. Pri vzniku alergií zohrávajú významnú úlohu roztoče žijúce v perí holubov. ,,Kliešťovi podobný parazit, kliešťovec holubí, môže príležitostne cicať ľudskú krv, čo obťažuje, avšak bez rizika infekcie," dodal MUDr. S. Duba.
Holuby tiež spôsobujú škody a estetické ujmy na budovách. Vyďobávajú omietky, poškodzujú strešné krytiny, nehovoriac o znečisťovaní a korozívnom účinku trusu.

AKO NA NICH

Prvou zásadou pri snahe eliminovať počet holubov v mestách je nekŕmiť ich. Veľmi dôležité je aj zabraňovať im preniknúť do budov (najmä povalových a podkrovných priestorov), resp. aj nasadaniu na budovy a pamiatkové objekty. To je možné dosiahnuť len riadnou údržbou a operatívnymi opravami dier v strešných krytinách, zasklievaním a opletivovaním strešných okien, zabezpečovaním vetracích otvorov, krytím sôch, pamätníkov, plastík, členitých fasád budov a podobne. Vhodné je použitie špeciálnych plastových sietí, osadzovanie napnutých drôtov a drôtených špirál, kovových bodcov na rímsy a šambrány budov, šikmých hladkých kovových pásov na parapety, prípadne inštalácia drôtov napustených slabým impulzným elektrickým prúdom.

Podľa MUDr. S. Dubu možno populáciu holubov regulovať viacerými spôsobmi. Chemické metódy (hormonálne a cytostatické antikoncepčné, resp. sterilizačné prostriedky) sú finančne náročné a nie dostatočne efektívne. Málo efektívny je aj odchyt - manuálne v noci alebo do pascí - a následné vypustenie holubov mimo intravilánu. Do úvahy prichádza aj odstrel alebo odchyt s následným utrácaním pomocou plynu, ale najmä druhá z týchto variantov je v rozpore so zákonom o ochrane zvierat. Ďalšou možnosťou je používanie toxických nástrah, najprirodzenejší je však biologický boj - osadzovanie hniezdisk sokola sťahovavého (prirodzený predátor holubov) na vybrané budovy v meste.

ČAS ČAKANIA

V súčasnosti v Bratislave reguláciu populácie nevykonáva nikto. Miestny úrad Bratislava Staré Mesto pripravuje v rámci projektu Zelené mesto osadenie niekoľkých hniezdísk sokola sťahovavého. ,,Mestská časť sa spojila so Štátnou ochranou prírody, ktorá navrhla projekt osadenia hniezdnych stanovíšť pre sokoly," uviedla Ing. Barbora Popracová z oddelenia životného prostredia Miestneho úradu Staré Mesto. ,,Ide však o finančne dosť náročný projekt, preto mestská časť hľadá sponzorov, ktorí by sa podieľali na jeho financovaní."
V ,,kauze holuby" je teda teoreticky všetko jasné, existuje aj konkrétny projekt, chýba len maličkosť - peniaze.

(lau)
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?