Sú nízke stromy nevyhnutnosťou promenády?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Autor v článku Rekonštrukcia Hviezdoslavovho námestia je príležitosťou na obnovu promenády popisuje stav a premeny námestia, ktoré postupom času neustále menilo svoju podobu. Za ideálny považuje stav z 18. až 19. storočia, keď sa v tieni mladých nízkych stromčekov mládeži dobre prechádzalo. Zeleň na námestí sa vníma len ako akýsi estetický doplnok k architektúre okolitých stavieb, ktorá má pre návštevníkov promenády len druhoradú doplnkovú funkciu.

Čas však plynie a vegetácia, ako jediný artefakt, sa časom mení. Z nízkych mladých stromov sú tu mohutné stromy, avšak čo s nimi? Pre obdivovateľa architektúry stavieb ostávajú len dve riešenia, stromy vyťať alebo radikálnym spôsobom zrezať.

Myslím si, že väčšina Bratislavčanov, sa určite radšej poprechádza v horúcich letných dňoch popod husté koruny, ktoré nás ochránia aj pred nebezpečným slnečným žiarením. Ak mám teda parafrázovať vetu pisateľa príspevku, Bratislavčania si zaslúžia venovať stromom v meste sústavnú a správnu odbornú starostlivosť tak, aby vôbec nebolo možné navrhnúť výrub väčšiny mohutných stromov z centrálneho mestského námestia.

Ako úplne nepochopiteľné sa javí uvádzanie príkladu zrezania stromov pred kaviarňou Korzo. Stromy boli takýmto zásahom nesmierne poškodené. Pretože sa v každých pokynoch pre návštevníkov parkov a verejnej zelene píše o zákaze poškodzovať stromy, ťažko sa dá pochopiť propaganda takéhoto počínania. Samozrejme, že je pri údržbe stromov možné ich neustále zrezávať, avšak stromy sú k takémuto pestovaniu vedené už od výchovného rezu, najlepšie už v okrasnej škôlke. Určitým riešením by bolo vysádzanie malokorunných kultivarov.

V pôvodnom projekte, kde bol návrh na výrub 81 stromov, sa plánovalo s výsadbou domácich druhov poväčšine javorov a brestovcov, avšak nikde sa nepočítalo s pravidelným zrezávaním. Tým, že by sa akceptoval pôvodný projekt, zlikvidovala by sa veľká väčšina vzrastlej stromovej vegetácie, vysadili by sa stromy nové a o pár rokov by tu bol problém s výškou stromov znovu. Pri takýchto názoroch by bolo teda znovu vhodné tieto stromy vyťať?

Nakoniec možno zásadná otázka, myslíte si, že nevyhnutnou podmienkou na vytvorenie novej promenády, rovnako ako aj estetického kultúrneho prostredia, sú len mladé nízke stromčeky? Nakoniec pri verejnom akceptovaní takýchto názorov, čo čaká alejové stromy na Štefánikovej ulici, ako aj na mnohých ďalších miestach, ktoré tiež zakrývajú pekné fasády okolostojacich budov?

Zuzana Hudeková, Karlova Ves
AD: Rekonštrukcia Hviezdoslavovho námestia je príležitosťou na obnovu promenády

Páčil sa vám článok?