Z lekárne U Salvatora bude asi čajovňa

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom čase začal bratislavskú verejnosť opätovne zaujímať osud Lekárne U Salvatora v dome na konci Panskej ulice. Lekáreň prešla zo súkromného majetku do majetku štátneho podniku Medika v roku 1950. V poslednom období patrila pod Ústav národného zdravia mesta Bratislavy, ktorý ju v roku 1996 vydal na základe čiastočného reštitučného nároku.

Azda najväčšiu hodnotu predstavoval v lekárni jej mobiliár. Hoci nábytok nebol originálny, ide o majstrovskú reparáciu pôvodného nábytku pravdepodobne premiestneného z väčšieho priestoru. Dom, v ktorom bol naposledy, postavili totiž v novobarokovom štýle až začiatkom 20. storočia, zatiaľ čo na štíte nábytku je letopočet 1727.

Samotnú lekáreň údajne sťahovali dvakrát. Pôvodne sa nachádzala na Kapitulskej ulici, kde bola v roku 1883 zrušená a presťahovaná do Csákyho paláca. Až v roku 1904 ju presťahovali na dnešnú Panskú ulicu (v tom čase sa volala Dlhá). Vtedy bola známa pod menom Lekáreň Pod hradbami. Mladšie interiérové detaily pochádzajú z 19. storočia, keramické a lekárnické nádoby sú zo 17. a 18. storočia, ale v roku 1947 ich odviezli do Brna. V júni roku 1996 bol na mobiliár uplatnený čiastočný reštitučný nárok a tak sa dostal do Trenčianskych Teplíc. Údajne je na predaj, ale jeho cena je pre verejné inštitúcie privysoká.

Nebytové priestory po lekárni patria mestu, ktoré ich v roku 1998 prenajalo súkromnej firme. Podľa posledných informácií tu chce zriadiť čajovňu s predajom homeopatických liečiv a čajovín. Mestská časť Staré Mesto 19. decembra 2000 dala predbežný súhlas so zmenou účelu využitia, ktorý podmienila predložením projektovej dokumentácie na rekonštrukciu interiérov. Zvyčajne to nerobí, tu je však takýto krok opodstatnený, pretože ide o objekt zapísaný v štátnom zozname kultúrnych pamiatok.

Návrat lekárne do týchto priestorov nie je reálny, nepovoľujú to súčasné normy Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Podľa nich musí mať lekáreň min. 104 m2 a viacero oddelených priestorov určených napríklad na oficínu, laboratórium, laminárium, sklad, alebo hygienické zariadenia. To pôvodný Salvator nespĺňa. Existuje však predsa len nádej, že sa do Bratislavy raz vráti aj pôvodný mobiliár, keďže súčasný nájomca už začal rokovania s jeho vlastníkom o kúpe a následnom prispôsobení novému účelu.

(miv)

Páčil sa vám článok?