Príležitosť, ako zbaviť Bratislavu monštra

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vaše noviny sú jedným z prostriedkov, ako urobiť z prisťahovalcov zo všetkých kútov Slovenska Bratislavčanov. Zdá sa, že budú mať v tomto smere ešte mnoho práce, ako nasvedčuje aj pozoruhodná „rekonštrukcia“ prvého perónu Hlavnej stanice.

Ja som sa do Bratislavy tiež prisťahoval. V porovnaní s Prahou, kde som býval predtým, bola Bratislava ušmudlanou popoluškou. Som preto veľmi rád, že sa tvár i charakter mesta očividne mení. Stále mu však zostáva niekoľko otvorených rán. Nie som žiaden vyberaný estét, avšak už pri prvej prechádzke Bratislavou ma zarazila budova na Vajanského nábreží, ako sa neskôr ukázalo - Slovenská národná galéria. Nechcem vstupovať do svedomia architektovi tejto stavby, resp. jej „modernej prístavby“, ale som pevne presvedčený, že sa s umiestnením svojho diela zmýlil. Neviem, či bol tak zásadne limitovaný financiami, ale stavba z vlnitého plechu tohto typu sa hodí iba do slumov, o niekoľko tisíc kilometrov na juh, do nejakého Murundi-Gurundi. Rozhodne však nie na tienenie nádvoria ctihodnej stavby z 18. storočia, v hlavnom meste európskej krajiny.

Tento paradox je o to väčší, že o prznenie budovy galérie - miesta, kde by sa malo estetické cítenie skôr kultivovať! Ako mohli otcovia mesta a úrad hlavného architekta dovoliť takéto barbarstvo, nech to už bolo v akokoľvek červených časoch, to sa mi zatiaľ nepodarilo zistiť a vysvetliť ani jednému zo zahraničných priateľov.

O to viac ma však potešila prvá strana vašich novín z 8.2.2001, kde avizujete, že „Modernú prístavbu galéria musia uzavrieť“. Vidím v tom vzácnu príležitosť, ako zbaviť Bratislavu tohto monštra a vrelo sa pripájam k názoru vášho čitateľa, pána Ivana Václavíka (BN, 22.2.2001, s. 4). Dúfam, že nikoho súdneho nenapadne investovať 50 miliónov korún do rekonštrukcie prístavby z vlnitého plechu.

Logicky predpokladám, že za 50 miliónov Sk sa už dá postaviť priestorovo ekvivalentná a elegantná budova galérie. O jej lokácii by bolo napríklad možné uvažovať v Podhradí. Vari by zvýšilo aj na demoláciu „modernej prístavby“.

Dovoľujem si touto cestou požiadať vaše noviny o iniciovanie verejnej diskusie o osude spomínaného monštra. Som presvedčený, že absolútna väčšina vašich čitateľov to ocení a zároveň podporí odstránenie nevhodnej prístavby Slovenskej národnej galérie.

Jozef Hudec, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?