Pre odborníka nie je iluminácia problémom

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dóm sv. Martina si ako významný architektonický a historický objekt skutočne vyžaduje a aj zaslúži kvalitnú a v dnešnej dobe zodpovedajúcu ilumináciu tak ako podobné stavby v slovenských a európskych mestách.

Ostáva nám len dúfať, že to bude iluminácia estetická, zviditeľňujúca a neskresľujúca architektonické členenie a prirodzenú farebnosť. Že zvýrazní dôstojnosť objektu, vhodne zapadne do večernej panorámy mesta pri pohľade z južných prístupov a nebude gýčovou svetelno-kinetickou atrakciou, ktorú môžeme na historických objektoch s prižmúrením oboch očí tolerovať v našom meste pri oslavách Nového roku, alebo vidieť niekde v Disneylande.

Svetelno-kinetická atrakcia býva často niekoľkonásobne nákladnejšia než elegantná s okolím harmonizujúca iluminácia. Udivila ma tiež poznámka o odborníkoch z Lyonu. Sú pracovníci magistrátu naozaj presvedčení, že na Slovensku nenájdu svetelných technikov, ktorí dokážu takúto úlohu zvládnuť alebo platí porekadlo Odborník je ten, kto príde z iného mesta?

Aj keď je iluminácia Dómu iste problémom pre laickú verejnosť, nepredstavuje absolútne žiadny problém pre odborníka - svetelného technika. Problémom je hlavne to, že domáci investori len veľmi neradi platia za vedomosti domácich odborníkov. Možno však v tomto prípade bude mať niektorý z nich zápasiaci s akútnym nedostatkom zákaziek a nútený predávať svoju prácu pod cenu do zahraničia to šťastie, že si ho tejto skutočnosti znalá francúzska firma najme na vykonanie tejto práce za zlomok zinkasovaných sponzorských príspevkov.

Ján Novomeský, prezident Slovenského národného výboru Medzinárodnej komisie pre osvetľovanie
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?