Urýchli sa uvoľňovanie bytov po neplatičoch

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V mestskej časti Staré Mesto v súčasnosti evidujú celkom 220 nájomcov obecných bytov, u ktorých je možné okamžite pristúpiť k výpovedi z nájmu z dôvodu neplatenia nájomného alebo služieb spojených s bývaním.

Podľa platných zákonov je však uvoľnenie bytu podmienené rozhodnutím súdu. Trojmesačná výpovedná lehota začína plynúť prvým dňom nasledujúceho mesiaca od doručenia súdneho rozhodnutia. Len čo ktorýkoľvek z nájomcov obecného bytu v Starom Meste nezaplatí nájomné za obdobie dlhšie ako tri mesiace, dostáva od obce upomienku.

Po prevzatí upomienky miestny úrad istý čas čaká na úhradu dlhov. V prípade, že ani potom nájomca nezaplatí, mestská časť ako vlastník bytu podáva žiadosť na súd. Až privolením súdu k výpovedi z nájmu sa môže začať uvoľnenie bytu. Ak neplatič odmietne prevziať rozhodnutie súdu o výpovedi z nájmu, obec žiada vypratanie na exekučnom súde.

Tento proces je pomerne zdĺhavý a môže trvať niekoľko mesiacov. Aj preto vláda SR momentálne pripravuje novelizáciu občianskeho zákonníka, podľa ktorej by viac právomocí pripadlo vlastníkovi alebo prenajímateľovi bytov na úkor súdu. „Celý proces uvoľňovania bytov po neplatičoch by sa tak určite zrýchlil,“ potvrdzuje Malvína Hakošová, vedúca úseku správy bytov a nebytových priestorov na Miestnom úrade Staré Mesto. Naďalej však zostane problém, kam s neplatičmi po uvoľnení bytov. Väčšina súdnych rozhodnutí totiž ukladá poskytnutie náhrady, minimálne vo forme ubytovne s trvalou dĺžkou pobytu.

„V súčasnosti v centre Bratislavy nie sú vytvorené podmienky na ubytovanie vyššieho počtu neplatičov, ktorým bolo doručené súdne rozhodnutie o výpovedi z nájmu,“ hovorí M. Hakošová. Staré Mesto ako jedna z mála mestských častí prevádzkuje ubytovňu s kapacitou 260 miest (na Kopčianskej ulici v Petržalke), pripravuje sa rekonštrukcia Domova pre osamelých rodičov na Smrečianskej ulici (30 miest) a vytvorenie azylového domu pre obete domáceho násilia na Karpatskej ulici (30 miest). Tieto zariadenia však nie sú určené neplatičom, navyše ich kapacita je naplnená.

(miv)

Páčil sa vám článok?