Napísali ste nám 11/2001

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava zabezpečuje aj iné činnosti, nielen prepravu cestujúcich. Vykonáva aj likvidáciu odpadkov zo smetných košov umiestnených na zastávkach MHD.

Ale ako? Pracovníci pozbierajú odpad z košov na zastávkach do igelitových vriec a pravidelne vysýpajú obsah vriec do kontajnera patriaceho bytovým domom pri zastávke „Lafranconi“. Takto likvidujú odpad aj napriek upozorneniam, aby to nerobili, pretože občania za likvidáciu domového odpadu platia. Veď cena za odvoz a spaľovanie domového odpadu z domácností za 1100 l kontajner je 404,40 Sk za jednu obsluhu.

Dopravný podnik pri uvedenej - nie zákonnej - likvidácii odpadu ušetrí pomerne slušný objem financií na úkor cestujúceho, ktorý platí vysoké cestovné. Bolo by vhodné, keby sa nad týmto problémom zamysleli kompetentní a urobili nápravu. Podnikať na úkor druhého asi dokáže hocikto.

p. Floreková, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Pred 10 rokmi nahradila francúzska spoločnosť JCDecaux nevkusné, ale pred nečasom chrániace, prístrešky na zastávkach MHD novými, estetickými, prevažne sklenými prístreškami. Zaviazala sa aj dbať o ich údržbu za peniaze získané z prenájmu reklamných plôch, ktoré sú ich súčasťou. Aká je ale teraz skutočnosť? Prístrešky v centre mesta v jeho okolí, hoci vandalmi poškriabané a posprejované, sú udržiavané, ale v okrajových častiach mesta sú z nich iba torzá, ktoré cestujúcich pred dažďom a vetrom vôbec neuchránia.

Je to obdobné v Karlovej Vsi, Dúbravke, Ružinove, Vrakuni či Petržalke. To nesvedčí o sľubovanej starostlivosti firmy a zodpovedných, nie je to ani pekná vizitka mesta. Viem, že v mnohom sú na vine vandali, ktorí zo zásady nič neušetria, hoci to slúži aj im. Spomínam s nostalgiou na tie staré, nevkusné, ale pred nepohodou predsa chrániace prístrešky.

Pýtam sa, nešlo by v okrajových častiach mesta nahradiť tie zdevastované novými, pevnejšími a nerozbitnými? Takými, ako je vybudovaná autobusovej zastávke na konečnej električiek v Ružinove? Cestujúci z okrajových častí mesta by za to boli povďační.

Jaroslav Krátky, Ružinov
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Patrím medzi skôr narodených Bratislavčanov. Bývam na Račianskej ulici už vyše 40 rokov, ale v posledných rokoch ako keby táto ulica nikomu nepatrila. Je veľmi hlučná a neupravená. Hlučnosť spôsobujú električky a autá. Pred pár rokmi Dopravný podnik opravoval električkovú trať. Všetky panely odviezli, ale späť ich už nedali. Už sme sa sťažovali, aj petíciu poslali primátorovi Jozefovi Moravčíkovi. A odpoveď: Nie sú peniaze.

Podľa nás nedokonalá práca. V minulom roku opravovali električkovú trať na Radlinského ulici a tam dali povrch. Najväčšia hlučnosť je od Kraskovej ulice po Výskumný ústav zváračský. Keby niekto z kompetentných býval na tejto ulici, určite by sa peniaze našli a urobilo by sa to tak, ako to má byť. Prečo niektorí vodiči električiek idú primeranou rýchlosťou, ale niektorí idú rýchlo? Nielen cez deň, ale hlavne v ranných a večerných hodinách. Prečo niekto nekontroluje rýchlosť?

Taktiež rýchlosť áut by mala byť na Račianskej ulici predpísaná a kontrolovaná. Máloktorý vodič dá prednosť na „zebre“ k prechodu na električkovú trať (zastávku).

Marta Zaťková, Nové Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?