Doplnkové ordinačné hodiny si chce zaviesť v Bratislave jeden lekár

15.2.2019
0
Muž u lekára - vyšetrenie

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Po tom, čo sa zrušila možnosť pre pacientov objednať sa u lekára na termín za poplatok, ministerstvo zdravotníctva zaviedlo doplnkové ordinačné hodiny. Aj napriek tomu, že takáto možnosť je už od januára, zatiaľ ich nikto nemá. V Bratislave ich plánuje zaviesť zatiaľ iba jeden lekár.

  • Legislatíva od januára umožňuje lekárom zriadiť si doplnkové ordinačné hodiny, počas ktorých môžu ošetriť pacienta za priamu platbu, najviac do výšky 30 eur. Ako však potvrdil Peter Blaškovitš, šéf Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), cez ktoré by sa lekári mali registrovať, takúto možnosť zatiaľ nevyužil nikto. Záujem prejavilo len pár lekárov z celého Slovenska, z toho jeden v Bratislavskom kraji.

Podobne nám odpovedala aj Jana Ježíková z bratislavského samosprávneho kraja, ktorý by mal doplnkové hodiny lekárom schvaľovať.

Celý systém je totiž komplikovaný, lekár na to, aby si mohol hodiny zaviesť, musí mať certifikovaný softvér, ktorý prejde overením zhody s národným zdravotníckym informačným systémom pre funkciu eobjednanie a pacienti sa môžu objednať na vyšetrenie iba elektronicky cez Národný portál zdravia. Navyše, takéto hodiny musí schváliť ešte vyšší územný celok. Od februára získali certifikáciu dva informačné systémy, ktoré túto službu podporia, jeden nemocničný informačný systém a jeden informačný ambulantný systém.

Kritika

V prípade, že sa nájdu lekári, ktorí by si vyšetrenie za poplatok zaviedli, pacient sa k nim bude objednávať elektronicky. V Národnom portáli zdravia si zadá buď meno lekára alebo mesto či okres. Systém mu ukáže všetkých lekárov, ktorí doplnkové ordinačné hodiny používajú, a tak si bude môcť vybrať z voľných termínov. „Keď si vyberie termín, urobí sa naň autorizácia prostredníctvom mobilného telefónu, aby bolo verifikované, že naozaj ide o konkrétneho pacienta,“ upresnil Ján Tomašík z NCZI. Ako dodal, za službu sa neplatí, pacienti zaplatia až za vyšetrenie priamo lekárovi.

Lekári však doplnkové ordinačné hodiny od začiatku kritizujú. Všeobecní lekári si ich môžu zriadiť až po 13. hodine, špecialisti navyše aj v deň, keď nemajú riadne ordinačné hodiny.

Okrem toho takto objednaných pacientov musia vyšetriť do 20 dní, počet pacientov je sledovaný a informácie musia hlásiť zdravotnej poisťovni pacienta. Navyše za porušenie povinností hrozí lekárovi pokuta až do 16 596 eur.

„Denne sa postaráme v rámci ordinačných hodín o 50 – 70 pacientov. Všeobecní lekári už teraz pracujú na hranici svojich fyzických a psychických síl počas ordinačných hodín. V ich ambulanciách by jednoznačným prínosom bola možnosť objednávať pacientov vo vymedzených časoch počas schválených ordinačných hodín za pevne stanovený poplatok tak, ako to bolo v minulosti“, uviedla všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Monika Palušková.

(lv)

Páčil sa vám článok?