V Čechách sa nezaočkované dieťa do škôlky nedostane, zvažuje to aj Slovensko

1.2.2019
0
Očkovanie

Zdroj: TASR - Roman Hanc

Páčil sa vám článok?

Už od decembra tohto roku v Českej republike nezaočkované deti staršie ako tri roky zrejme do škôlky rodičia nedostanú. Okrem toho nebudú môcť navštevovať žiadne iné detské skupiny a podobné zariadenia. Novinkou sa možno inšpiruje aj Slovensko.

České ministerstvo zdravotníctva predložilo do pripomienkového konania návrh novely zákona, ktorý zakáže vstup nezaočkovaným deťom starším ako tri roky vstup do detských zariadení vrátane škôlok. Ak by zákon prijali, začne platiť už tento rok. Česi tak reagujú na situáciu s povinným očkovaním, keď čoraz viac rodičov odmieta zaočkovať svoje deti. Dôsledkom je, že sa do krajiny vrátili niektoré ochorenia, ktoré očkovaním takmer vyzmizli.

Podobná situácia je aj na Slovensku. Aj u nás sú rodičia, ktorí odmietajú očkovacie vakcíny, uverili totiž antivakcinačnej kampani, ktorá dáva očkovanie do súvisu s niektorými ochoreniami, napríklad autizmom. I keď odborníci opakovane vyvrátili tento mýtus, stále sa nájde dosť rodičov, ktorí tomu veria a dieťa nezaočkujú. Pritom tak ohrozujú deti, ktoré zaočkované nemôžu byť zo zdravotných dôvodov.

Pred nástupom do škôlky síce rodičia odovzdávajú potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti na pobyt v kolektíve, kde je okrem iného aj údaj o očkovaní, nie je to však záväzné. „Možnosť prijatia alebo neprijatia dieťaťa, ktoré nemá v potvrdení o zdravotnej spôsobilosti uvedený údaj o absolvovaných očkovaniach nie je pre predškolské alebo školské zariadenia explicitne nariadené žiadnym legislatívnym predpisom“, uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ako dodala, odborníci na Slovensku zaregistrovali legislatívne zmeny v Českej republike, ktoré sa týkajú zákazu prijatia neočkovaného dieťaťa do predškolského zariadenia. „Predmetná zmena bola pravdepodobne prijatá v súvislosti so zvyšujúcim sa počtom neočkovaných detí. Na Slovensku odborníci tiež diskutujú o takejto zmene z toho dôvodu, aby sa zachovala dostatočná zaočkovanosť detskej populácie a  aby kolektívna imunita zabezpečila ochranu pred infekčnými chorobami aj pre tie deti, ktoré sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať“, uviedla.

​V roku 2017 realizovala Slovenská akadémia vied prieskum medzi rodičmi o ich názore na povinné očkovanie. Ako povedala Eliášová, z prieskumu vyplýva, že postoj väčšiny obyvateľov je k systému povinného očkovania pozitívny. „Nariadenie povinnosti prijatia iba zaočkovaného dieťaťa do každého predškolského alebo školského zariadenia je pre rodičov veľmi citlivou témou. Domnievame sa, že takáto zmena si vyžaduje širšiu diskusiu. Odborníci v oblasti očkovania priebežne diskutujú o tejto možnosti aj v Slovenskej republike. V blízkej budúcnosti sa plánuje novelizácia. V prípade potreby zmeny v oblasti prijímania detí do predškolského alebo školského zariadenia na základe ich očkovacieho statusu bude takáto zmena navrhnutá do predmetnej novelizácie“, dodala hovorkyňa.

Návrat ochorení

Vďaka dôslednému dodržiavaniu povinnosti očkovania sa na Slovensku doteraz dosahovala vysoká zaočkovanosť, a tým aj ochrana obyvateľstva pred chorobami zaradenými medzi povinné očkovania. Zaočkovanosť detí napríklad proti osýpkam na Slovensku však klesla pod 95 percent v štyroch krajoch: Bratislavský, Trenčiansky, Banskobystrický a Košický. Jedným z následkov bola tohtoročná epidémia osýpok na východnom Slovensku v máji, keď ochorelo 428 ľudí.

V prípade, že rodičia bez preukázania závažných zdravotných alebo iných lekárom zdôvodnených prípadov odmietnu povinné očkovanie dieťaťa, hrozí im pokuta v súhrnnej výške 331 eur. Vlani dostalo od Úradu verejného zdravotníctva pokutu 103 Bratislavčanov.

​Ako prízvukujú hygienici, cieľom povinného očkovania nie je vyberanie pokút za jeho odmietnutie, ale prevencia prenosných ochorení, ktorým možno predchádzať očkovaním. Rodičia nezaočkovaním svoje dieťa vystavujú hrozbe ochorenia. „V roku 2017 ochorel v Poprade na čierny kašeľ 60 ročný starý otec, ktorý bol prameňom nákazy pre svojho trojmesačného vnuka. Ochorenie si vyžiadalo trojtýždňovú hospitalizáciu dieťaťa, ktoré nebolo zaočkované“, uviedla príklad predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková. Pred pár rokmi zase priviezli na detskú kliniku šesťmesačného chlapčeka v šokovom stave s poruchou vedomia pri pneumokokovom zápale mozgových blán. Dieťa muselo absolvovať sedem operácií a napriek intenzívnej liečbe ochrnulo na všetky štyri končatiny. „Podľa očkovacieho kalendára malo byť už zaočkované dvoma dávkami vakcíny proti pneumokokom, matka ale odmietla všetky očkovania“, dodala odborníčka.

Situácia v Bratislave

Zaočkovanosť v Bratislavskom kraji sa drží v priemere okolo 95 percent. Najhoršia situácia je pri tzv. MMR očkovaní, teda proti mumpsu, ružienke a osýpkam. Vlani podľa Kataríny Nosáľovej z regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava bolo zaočkovaných prvou dávkou 94 percent detí. Zaujímavé je, že s preočkovaním na MMR v 11 roku rodičia už nemajú taký problém, tam bolo zaočkovaných 97 percent detí.

 (lv)

Očkovací kalendár na rok 2019:

Kto má byť tento rok očkovaný?

Deti narodené v roku 2019- dostanú postupne tri dávky (v 3. mesiaci, 5. mesiaci a 11. mesiaci života) vakcíny na záškrt, tetanus, čierny kašeľ, vírusová hepatitída B, invazívne hemofilové nákazy detská obrna (DTaP-VHB-HIB-IPV) pneumokokové invazívne ochorenia (konjugovaná vakcína (PCV), simultánna aplikácia s hexavakcínou)

Deti narodené v roku 2018- od 15. mesiaca, najneskôr do 18. mesiaca života osýpky, mumps, ružienka (MMR)

Deti narodené v roku 2014- v 6. roku života ich čaká preočkovanie na záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna (DTaP-IPV)

Deti narodené v roku 2009-  v 11. roku života preočkovanie na osýpky, mumps, ružienka (MMR)

Deti narodené v roku 2007- v 13. roku života preočkovanie na záškrt, tetanus, čierny kašeľ detská obrna (dTaP-IPV)

Dospelí vo veku 30 rokov- preočkovanie na záškrt, tetanus (preočkovanie každých 15 rokov)

Zdroj: Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., hlavný hygienik Slovenskej republiky

Páčil sa vám článok?