Polievka je naozaj zázračné liečivé jedlo zimných mesiacov

20.1.2019
FAzuľová polievka

Zdroj: slovakpub.sk

Páčil sa vám článok?

V zime keď teplota vonku klesá niekoľko stupňov pod nulou, potrebuje naše telo nutne zahriať. A to nielen oblečením, ale predovšetkým zvnútra. Práve preto sú polievky dokonalým pokrmom chladných zimných dní. Nielenže rýchlo zohrejú, ale sú aj bohatým zdrojom tekutín či množstva výživných látok, ktoré v zime tak veľmi potrebujeme.

To, aké sú polievky zdravé a aké sú ich blahodarné účinky vedeli už naše babičky. Nie nadarmo sa vraví: „polievka je základ“. V minulosti nosievali ženám v šestonedelí silný slepačí vývar, aby opäť nabrali silu po pôrode. Dlho varené mäsové vývary sa podávali aj deťom pri rôznych ochoreniach. Tento zvyk dokonca pretrval dodnes. „Pri chrípke alebo nachladnutí totiž horúca polievka zahreje, uvoľní hlieny, dodá telu potrebné tekutiny, výživne látky a zároveň ho neunaví zdĺhavým trávením, ako je to pri ťažšom jedle,“ vysvetľuje Vladimír Mikuš, manažér vývoja receptúr spoločnosti Nestlé Slovensko. Polievka je v tomto smere jednoducho zázračná.

Zvlášť v zimných mesiacoch musíme chrániť náš organizmus pred prechladnutím. Uprednostňovať by sme preto mali jedlá, ktoré sú tepelné upravené. Surová strava, predovšetkým ovocie a zelenina, je síce na vitamíny a minerály bohatšia, avšak organizmus sa po ich skonzumovaní prirodzene schladí. Telo sa následné musí opäť ohrievať, čo je zbytočná záťaž na obličky.

Práve polievka, vďaka svojmu zloženiu a teplote, je preto ideálnym spôsobom ako sa zahriať zvnútra. Prospešné sú obzvlášť polievky pripravované z potravín, ktoré prirodzene zahrievajú, ako napríklad tekvica, cibuľa, cesnak, petržlen, hovädzie mäso či rôzne druhy korenín, ako čili alebo zázvor.

Všetko, čo by ste mali vedieť o užívaní vitamínov skupiny B

Vitamíny zo skupiny B sú pre ľudské telo dôležité najmä preto, že pomáhajú nielen zlepšiť metabolizmus, ale aj fungovanie nervovej sústavy v našom tele. Podľa Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP), práve vitamíny B nášmu telu vedia pomôcť vyrovnať sa so stresom a záťažou počas bežného pracovného dňa. Kedy je však potrebné dopĺňať B-čko, a kedy je, naopak, nutné byť opatrný pri jeho užívaní?

​​Okrem toho, že polievky zasýtia, ich veľkou výhodou je, že ich konzumáciou prijímame aj tekutiny. Tým pomáhame svojmu pitnému režimu, na ktorý počas chladných mesiacov častokrát zabúdame, keďže smäd pociťujeme v menšej miere. Okrem toho má tekutina z polievky aj iné pozitíva – počas varenia sa do nej uvoľňujú vitamíny, minerály, ale aj zdraviu prospešné bioflavonoidy, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti.

Vhodným variantom zimných polievok sú aj mixované zeleninové polievky, ktoré možno popíjať z hrnčeka počas celého dňa. Na to, aby sa však v polievkach zachovalo čo najviac výživných látok z varenej zeleniny poprípade mäsa a kostí, je ideálne variť polievku hoci dlhší čas avšak na slabšom ohni.

Slovenskou tradíciou sú husté strukovinové polievky, ktoré sa svojou konzistenciou častokrát podobajú na prívarky, čím vedia nahradiť hlavné jedlo. „Tieto výdatné polievky si vo veľkom pripravovali naši predkovia, aby im dodali dostatok energie a sily. Ich receptúry odrážali ťažké pracovné tempo, ktoré museli v tej dobe zvládať,“ dodáva Mikuš.

Zeleninové polievky naopak majú ľahšie stráviteľnú podobu a vďaka obsahu vlákniny udržujú vhodné mikroprostredie v črevách. Takéto polievky sú preto vhodným pomocníkom pri redukčných diétach. Silné mäsové vývary zas dokážu postaviť na nohy. Tento typ polievok sa už v minulosti používal ako liek. Vďaka obsahu vápnika, fosforu, horčíka a sodíka posilnia nielen imunitu, ale rozprúdia krvný obeh a nabijú organizmus potrebnou silou.

Krémová tekvicová polievka

1 tekvica, najlepšie Hokkaido

1 mrkva

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

3 lyžice olivového oleja

3 poháre vývaru

morská soľ, korenie, kurkuma, vegeta

4 lyžice kyslej smotany

Čerstvú tekvicu nemusíme šúpať, stačí odstrániť semienka, a pokrájať na kúsky. Mrkvu, cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame tiež na menšie kúsky.

Na olivovom oleji najskôr orestujeme cibuľku, keď už naberá sklovitú farbu pridáme cesnak. Premiešame, kým cesnak nepustí vôňu. Dávame pozor, aby sa nepripiekol, pretože potom zhorkne. Pridáme tekvicu a mrkvu a ešte podusíme. Ochutíme soľou, korením a štipkou kurkumy (pozor pustí žltkastú farbu). Potom zalejeme vývarom a varíme pod pokrievkou domäkka.

Na záver polievku rozmixujeme dohladka a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Pred podávaním ozdobíme troškou kyslej smotany.

Cesnaková polievka

1  hlávka cesnaku

3 lyžice olivového oleja

soľ, čierne korenie, vegeta

1 vajíčko

1 l vriacej vody

petržlenová vňať

 V hrnci rozohrejeme olej, pridáme pokrájaný cesnak (štyri strúčiky si treba odložiť). Smažíme len chvíľu, kým cesnak nepustí vôňu. Dávame pozor, aby sa nepripiekol. Celé to zalejeme 1 litrom vriacej vody. Potom pridáme prelisované celé strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie a rozmixované vajíčko. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

K polievke si môžetme pridať opečené kúsky chleba alebo posýpať strúhaným syrom.

Šošovicová polievka

300 g sušenej šošovice

3 polievkové lyžice olivového oleja

1 veľká cibuľa

1 mrkva

2 zemiaky

3 strúčiky cesnaku

soľ, čierne celé korenie, bobkový list, vegeta

kyslá a sladká smotana

na dochutenie ocot alebo citrónová šťava

 Šošovicu si cez noc necháme napučať v studenej vode. Pred varením vodu zlejeme. Do väčšieho hrnca si dáme šošovicu, ktorú si zalejeme vodou, približne 10 cm nad jej povrch. Pridáme zemiaky, mrkvu, bobkový list. Ochutíme soľou, korením, vegetou, prikryjeme a pomaly varíme. Keď je šošovica polomäkká, pripravíme si cibuľu, ktorú si nakrájame  nadrobno a cesnak, ktorý rozotrieme.

Na olivovom oleji si cibuľku opražíme do sklovita, tesne pred dopečením ešte pridáme cesnak, aby zavoňal. Pridáme do polievky a premiešame. Kyslú a sladkú smotanu zmiešame a vlejeme do hrnca a necháme prevrieť. Dochutíme octom alebo citrónovou šťavou.

(zb)

Páčil sa vám článok?